Flix

La descontaminació del pantà de Flix comença enmig de les reticències d'alguns alcaldes de la zona

L'extracció de les 700.000 tones de llots tòxics del fons del pantà comença aquest divendres amb el rebuig frontal d'alguns alcaldes de la Ribera d'Ebre. Els municipis riu avall asseguren que no tenen garantit el subministrament d'aigua potable en cas de fuita.

RedaccióActualitzat
Aquest divendres començaran els treballs d'extracció de llots tòxics al pantà de Flix. L'anunci fet aquest dijous pel cap d'obra durant la visita del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el secretari d'Estat de Medi Ambient, Francisco Ramos, no ha agradat als alcaldes d'alguns municipis de la zona, que estudien denunciar-ho als tribunals. Les obres arriben vuit anys després que es va saber l'abast de la contaminació generada per Ercros.

Els alcaldes de sis poblacions ebrenques, la majoria de la comarca de la Ribera d'Ebre, han criticat que els treballs comencin tan aviat perquè encara no tenen enllestides les obres de subministrament alternatiu si hi ha algun tipus de contaminació. Miravet es planteja presentar aquest cas a la fiscalia. L'alcalde, Antoni Borrell, ha dit: "Recollirem tota la informació i ho portarem al fiscal de Medi Ambient perquè investigui si hi ha seguretat o no en l'extracció dels llots."

El conseller de Territori ha donat el cas per tancat: "Segur que no és el millor dels esquemes possibles, però és un esquema raonable. Jo he agraït personalment als alcaldes la seva feina perquè, en definitiva, hem de combinar fidelitat al territori i compromís amb els nostres veïns, però també hem de tenir un sentit de responsabilitat, un sentit de pragmatisme". Segons Santi Vila, "les actuacions necessàries queden garantides i així ho ha fet el Ministeri".

Els treballs duraran fins al desembre del 2015 i costaran 168 milions d'euros, la majoria dels quals provenen de fons europeus. S'han d'eliminar més de 800.000 tones de residus tòxics dels abocaments de l'empresa química Ercros, que justament planteja un ERO que suposarà prescindir d'una gran part de la plantilla. Es tracta, principalment, d'organoclorats, metalls pesants i, en menor mesura, elements radioactius procedents de l'activitat centenària de la fàbrica del municipi, actualment en mans d'Ercros.

Primer es faran les obres que han de garantir l'abastament segur de les poblacions si hi hagués una fuita durant la retirada dels fangs tòxics i radioactius que hi ha al fons del pantà. En canvi, segons ha explicat Santi Vila, les que tenen "un caràcter més de compensació es demoraran en el temps".

El conseller confia que les empreses encarregades de les actuacions contractin els treballadors afectats pels acomiadaments a la planta d'Ercros a Flix.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut