Barcelona

La derogació de la reforma laboral i l'augment dels salaris, principals reivindicacions d'aquest Primer de Maig

Els sindicats majoritaris demanen un salari mínim de 1.000 euros, la derogació de la reforma laboral i la recuperació dels drets laborals que s'han perdut per la crisi

RedaccióActualitzat

Lluitar contra la pobresa salarial i social és una de les principals reivindicacions d'aquest Primer de Maig, Dia Internacional del Treball. Els sindicats han convocat manifestacions a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa.

A Barcelona, la manifestació convocada per CCOO i UGT ha començat a les dotze del migdia a la plaça Urquinaona, en un recorregut per Via Laietana fins a l'avinguda de la Catedral, on els líders sindicals han llegit un manifest unitari. Els organitzadors xifren en 50.000 els assistents a la marxa mentre que la Guàrdia Urbana redueix els assistents a 9.000.

Els sindicats alerten que la situació per a moltes persones és insostenible i que la pobresa social s'ha de combatre aprovant al Parlament la Renda Garantida de Ciutadania per a aquella gent que té problemes per arribar a final de mes.

I remarquen que cada cop hi ha més persones que, tot i tenir feina, el sou que cobren és tan baix que no els permet viure amb dignitat. La crisi econòmica i les reformes laborals, diuen, estan generant treballadors pobres, que tot i treballar no arriben a final de mes. Per això, les centrals sindicals demanen que s'augmenti el salari mínim fins als mil euros, la xifra que marca la Carta Social Europea.

Mobilitzacions per recuperar drets laborals

Els sindicats anuncien una campanya de mobilitzacions per recuperar els drets laborals perduts durant la crisi econòmica i avisen que estan disposats a convocar una vaga general a finals d'any si no es deroga la reforma laboral. El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, diu que si els diputats no actuen, es farà des dels carrers:

"No pararem de mobilitzar-nos un cop hi hagi govern. Si no deroguen la reforma laboral i si no es fa des del Congrés dels Diputats, es farà des dels carrers i no descartem una vaga general per demanar la derogació de la reforma."

L'altre gran objectiu de les manifestacions d'avui és reclamar la recuperació dels drets laborals perduts amb la crisi. Després de vuit anys, els sous no es recuperen al mateix ritme que els balanços de les empreses. A més, hi ha diferències molt grans entre categories i entre sectors productius.

Pel secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, aquest Primer de Maig ha de servir per demanar que la millora del context econòmic ha d'arribar als treballadors:

"Som aquí per emplaçar les organitzacions empresarials que, en els espais de negociació col·lectiva, recuperem la capacitat adquisitiva dels salaris, recuperem la salut i la seguretat en el treball, recuperem la igualtat i la no discriminació de gènere, recuperem totes aquelles condicions de treball que aquests anys s'han malmès."

La UGT arriba a aquest 1 de Maig amb nous noms al capdavant del sindicat, tant a Espanya, amb Josep Maria Àlvarez, com a Catalunya, amb Camil Ros.

Junqueras i Forcadell, també a la manifestació

Aquesta manifestació de l'1 de Maig compta amb una forta presència institucional. Hi assisteixen el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa.

Junqueras ha assegurat que és "un dia excel·lent per reafirmar el compromís amb els drets socials".

A la marxa també hi ha representants d'Esquerra, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i Ciutadans. Tots s'han mostrat partidaris de derogar la reforma laboral.

Convocatòries alternatives de CGT i la USOC

La CGT i la USOC fan les seves pròpies manifestacions a Barcelona. La Unió Sindical Obrera de Catalunya ha sortit de plaça Universitat i s'ha desplaçat fins a la plaça dels Àngels.

La CGT de Catalunya ha convocat una protesta sota el lema "Lluitem. Guanyem", entre Via Laietana amb Jaume I fins al final de la Rambla a la que han assistit unes 500 persones. Des d'aquest sindicat han destacat la necessitat de treballar per la lluita laboral i social:

"Continuem lluitant pels drets laborals, però la Llei Mordassa i tota la repressió que hem tingut ens obliga a sortir tots junts i lluitar, no només pels nostres drets laborals, sinó també pels nostres drets elementals"

Manifestacions a Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa

A Girona, els sindicats denuncien que els beneficis previstos en el sector turístic contrasten amb una situació d'explotació dels treballadors i amb una externalització laboral. La situació a l'hospital Josep Trueta i l'ERO de la històrica fàbrica Nylstar de Blanes també preocupa a sindicats gironins.

A Tarragona els dos grans sindicats reclamen que s'aposti més pel sector industrial perquè és el que genera més ocupació estable. A la manifestació del Primer de Maig a la plaça Imperial Tarraco hi han participat treballadors de Covestro, l'antiga Bayer, que tancarà l'any que ve i deixarà sense feina uns 120 treballadors.

Mig miler de persones persones han sortit al carrer aquest Primer de Maig a la capital del Segrià en protesta contra la precarietat laboral i per reclamar sous dignes i polítiques actives que afavoreixin la industrialització de les terres de Lleida. Els sindicats exigeixen que es faci una aposta clara per canviar un model productiu encara molt basat en els serveis i l'agricultura.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut