Barcelona

La demanda contra l'ANC i Forcadell no té cap base jurídica ni precedents, segons el jurista August Gil Matamala

L'advocat i expert en drets humans considera que la denúncia és "un autèntic despropòsit" i "topa totalment amb la llibertat d'expressió".

RedaccióActualitzat

La demanda de Manos Limpias contra l'ANC i la seva presidenta no té cap base jurídica, ni precedents, segons l'advocat i expert en drets humans August Gil Matamala. "La denúncia no té la més mínima base legal i és una autèntica atzagaiada, un autèntic despropòsit que no mereixeria l'interès i l'atenció que hi estem dedicant. Que se li doni la més mínima credibilitat a això ja és una notícia molt greu", ha considerat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio".

Segons aquest jurista, perquè una associació sigui declarada il·legal ha de promoure un delicte, i fer una proposta d'independència no ho és. "El delicte de sedició està perfectament tipificat a l'article 544 del Codi Penal i és una acció concreta que comporta un trencament de l'ordre i la legalitat. L'ANC fa propostes polítiques, expressa una voluntat de donar a conèixer un posicionament", ha reflexionat.

Per Gil Matamala, la llibertat d'expressió empara les propostes que recull el full de ruta de l'ANC, que expressen una voluntat, però no inciten al delicte de sedició: "Dir el que s'hauria de fer forma part de l'expressió dels criteris de la voluntat d'una entitat que té la seva concepció de com haurien d'anar les coses i ho expressa lliurement."

"La denúncia topa totalment amb la llibertat d'expressió i forma part d'una política d'implantació de la por i provoca una autocensura de l'expressió lliure dels desitjos i la llibertat de les persones", ha continuat.

"Perquè alguna associació sigui il·lícita hauria de cometre un delicte i una proposta política d'independència està perfectament emparada per la llibertat d'expressió, tothom és completament lliure de tenir les seves esperances, els seus desitjos. Les propostes no són mai delictives", ha conclòs.

Gil Matamala parteix de la base que no hi ha fonaments per tirar endavant les demandes i deixa clar que, tractant-se d'una entitat, només es pot fer per la via penal. Però si es donés el cas que s'obrís un procés penal contra Carme Forcadell, creu que això obriria la porta perquè l'associació pogués ser il·legalitzada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut