Madrid

La defensa per l'atac a Blanquerna demana l'absolució perquè "només va ser un 'escrache'"

Un dels quinze ultres acusats per l'entrada violenta al centre cultural Blanquerna de Madrid l'11 de setembre del 2013 diu al judici: "Si em toquen l'amor a Espanya em surt l'impuls."

RedaccióActualitzat

Els quinze ultres que van assaltar el Centre Cultural Blanquerna, a Madrid, durant la Diada del 2013, seuen des d'aquest dilluns al banc dels acusats. El judici es fa a l'Audiència Provincial de Madrid, on se'ls jutja per delictes de desordre públic, danys, atemptats contra l'autoritat, lesions i maltractaments, entre altres. Un grup de simpatitzants de l'extrema dreta els ha rebut a la seva arriba a l'Audiència i n'han reclamat l'absolució. La fiscalia demana entre 4 i 2 anys de presó, però les acusacions particulars, que són la Generalitat, CiU i l'exdiputat Josep Sánchez Llibre, sol·liciten prop de 17 anys. Alguns acusats tenen un ampli historial de violència.

Una "protesta pacífica"

El primer a declarar, afiliat a Democràcia Nacional, ha afirmat que va anar a Blanquerna per fer una "protesta pacífica per defensar la unitat d'Espanya com mana la Constitució" davant d'un "acte d'exaltació a l'independentisme". L'acusat, que s'enfronta a una pena de 3 anys i mig de presó, també ha dit que no volia impedir l'acte, sinó "evitar que es llancessin arengues independentistes", com havia llegit a les xarxes socials.

"La meva intenció era fer una protesta pacífica i no fer cap tipus de danys, simplement defensar la unitat d'Espanya, una cosa que recull la Constitució espanyola."

El secretari nacional de la Falange, Sergio R. F., ha definit l'acció com un "escrache", el mateix argument que ha fet servir un dels advocats defensors, Pedro Pablo Peña, per demanar l'absolució dels acusats:

"Això només és un 'escrache', dels molts que s'han fet. Se n'ha fet un al mateix domicili de la vicepresidenta del govern sense que hagi tingut conseqüències."

L'amor a Espanya com a motivació

Després de definir-se com a una persona "impulsiva i temperamental", el primer acusat que ha declarat també ha explicat que va anar a l'acte a títol personal amb la seva parella, també investigada, i ha justificat els seus actes pel seu "amor per Espanya".

"M'enerva que hi hagués un acte independentista, perquè em mou l'amor a Espanya. Si em toquen l'amor a Espanya em surt l' impuls."

El jove ha dit que va pujar al faristol i va treure el micròfon a l'exdelegat del govern a Madrid Josep Maria Bosch perquè pensava que "es llançarien arengues independentistes", i va cridar "no ens enganyen, Catalunya és Espanya".

Finalment, ha negat que agredís un càmera de TV3:

"Quan vaig sortir, em vaig trobar un càmera i en un acte reflex el vaig apartar. En cap cas li vaig voler fer mal."

Durant aquella celebració, els atacants van accedir al centre de forma violenta, cridant consignes a favor de la unitat d'Espanya i en contra de Catalunya. L'exdiputat d'Unió Josep Sánchez Llibre va plantar cara a un dels assaltants, que va respondre colpejant-lo.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut