Barcelona

La defensa del referèndum centra la reunió entre Puigdemont i Iglesias

El líder de Podem diu que el referèndum a Catalunya, abans o després, serà "ineludible"

RedaccióActualitzat

Pablo Iglesias continua apostant pel referèndum. Així ho ha explicat el líder de Podem després de reunir-se durant una hora i mitja amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Tard o d'hora serà "ineludible", ha dit.

Iglesias ha reiterat a Puigdemont, en una entrevista marcada per la cordialitat, que són fidels al compromís del referèndum per Catalunya. El líder de Podem ha assegurat que el seu partit és "coherent" i compleix la "paraula", per la qual cosa continuarà defensant un referèndum per a Catalunya. Però Iglesias ha volgut recordar que Podem no és partidari de la independència, però sí de buscar un nou encaix i de reconèixer Catalunya com a nació.

"El dret a decidir només es pot concretar amb un referèndum. Hem defensat, defensem i defensarem el referèndum com la millor solució política davant el bloqueig", ha afirmat Iglesias.

Tant Puigdemont com Iglesias ha reconegut que les seves posicions polítiques són molt diferents, però han mostrat la seva disposició a parlar-ne i s'han emplaçat a una nova trobada quan acabi "l'actual cicle polític".

El líder de Podem ha retret al socialista Pedro Sánchez que hagi rebutjat un govern d'esquerres amb l'abstenció dels independentistes catalans.

Per la part de la Generalitat, la portaveu del govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha explicat que Puigdemont ha emplaçat Iglesias a mantenir l'aposta pel referèndum al llarg de tota la negociació.

Puigdemont també ha manifestat a Iglesias la voluntat del govern de la Generalitat de mantenir el full de ruta i tirar endavant el procés.

Abans de la reunió, el president ha regalat un llibre a Iglesias

A l'arribada, Iglesias, que anava acompanyat d'altres membres de Podem, ha declarat que té ganes de parlar de tot amb el president de la Generalitat. "Cap tema està exclòs", ha dit a preguntes dels periodistes.

El president de la Generalitat ha regalat al líder de Podem un còmic sobre Andreu Nin. Iglesias ha expressat la il·lusió que li feia l'obsequi i ha fet broma dient que "normalment" és ell qui regala llibres.

 

Al llibre, Puigdemont li ha escrit aquesta dedicatòria, en castellà: "Per a Pablo, amb agraïment, perquè conegui millor la biografia d'algú que va expressar molt bé el compromís de l'obrerisme català en la lluita pels drets nacionals com a indissociables del progrés social".

Després de la reunió i la roda de premsa posterior, Pablo Iglesias ha agraït l'obsequi a través deTwitter:

 


La trobada arriba tres setmanes després que Pedro Sánchez es reunís amb Puigdemont i en plenes negociacions per la investidura del president espanyol.

Sobre la taula hi ha la qüestió del referèndum, una de les condicions que de moment Podem manté per a qualsevol acord de govern.

"Visita de paracaigudista"

En la prèvia de la trobada amb Iglesias, el president de la Generalitat ha recordat la reunió que va tenir amb Pedro Sánchez. Ha lamentat que fes una "visita de paracaigudista" a Catalunya amb reunions "més o menys discretes".

Puigdemont critica també la trobada de Sánchez amb el president d'ERC, Oriol Junqueras. El president ha demanat a Sánchez que en la seva pròxima visita es trobi amb "catalans del dia a dia":

"Estaria bé que la pròxima vegada que vingui, en lloc de fer una visita de paracaigudista amb entrevistes més o menys discretes, veiés alguns dels catalans del dia a dia i entendria que aquest és un país de consens i de pacte."

Segons Puigdemont, també entendria que "molta gent que pensa molt diferent és capaç de posar-se d'acord amb la necessitat" que "l'única manera de resoldre les qüestions polítiques en societats democràtiques i pacífiques és anant a votar":

"Un fet tan poc èpic com posar un paper en una urna és el que empeny generacions de catalans que estem d'acord que el que hem de fer és expressar les nostres diferències en un tall de paper."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut