Madrid

La defensa de De Juana recorrerà la decisió de mantenir-lo a presó i la fiscalia ho estudia

Després que l'Audiència Nacional decidís no flexibilitzar la situació penitenciària del pres d'ETA Iñaki de Juana Chaos, tot i el greu deteriorament del seu estat de salut per la vaga de fam que manté des del novembre, les diferents parts ja han començat a moure fitxa. La defensa del pres ja ha anunciat que recorrerà contra la decisió de l'Audiència i denuncia que el procediment no és res més que una venjança. La fiscalia, que demanava que l'etarra pugués complir la condemna a casa seva sota vigilància policial mentre la seva salut fos precària, també estudia la possibilitat de presentar-hi un recurs.

Actualitzat
El primer pas és presentar un recurs de súplica davant la mateixa Audiència Nacional, tot i que aquesta mesura és inútil perquè l'estudiarà el mateix ple que aquest dijous va decidir mantenir De Juana Chaos en presó provisional. Tot i així, la defensa de l'acusat ja està enllestint la documentació. La seva principal argumentació és que la decisió va canviar de mans en poques hores de la secció de l'Audiència Nacional a tot el ple. Denuncien, fent un símil esportiu, que "és com si a mig partit canviés l'àrbitre".

L'advocat de De Juana assegura que li consta que la llibertat provisional del seu client estava decidida o, si més no, la seva excarceració. Davant d'això, però, denuncia que el "sector més conservador" va decidir reunir el ple i, com que tenen majoria, revocar la decisió. Álvaro Reizabal ha considerat aquest fet "insòlit" i "una vulneració de drets de tot tipus que no es pot interpretar més que en el marc del que aquest procediment és, que és la venjança".

Si aquest primer recurs no prospera, el pròxim pas és anar directament al Tribunal Constitucional. Però el que realment espera Reizabal és que el Tribunal Suprem revoqui la sentència que va condemnar De Juana per un delicte d'amenaces.

Iñaki de Juana Chaos continua en situació de presó provisional a l'hospital Doce de Octubre de Madrid, on se'l tracta pels efectes de la vaga de fam que manté des de novembre. La seva situació és crítica, segons els metges i corre un elevat risc de morir o de patir seqüeles irreversibles. La decisió del ple de la sala penal de l'Audiència de mantenir-lo empresonat es va prendre aquest dijous per 12 vots a favor i quatre en contra, entre els quals hi ha els dels tres magistrats que el van condemnar a 12 anys de presó per un delicte d'amenaces terroristes. El jutge de l'Audiència Nacional Alfonso Guevara ha justificat la decisió pel risc de fuga.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut