Trapero, vestit d'uniforme el primer cop que va anar a declarar a l'Audiència Nacional (Reuters)
Trapero, vestit d'uniforme el primer cop que va anar a declarar a l'Audiència Nacional (Reuters)
Barcelona

La declaració de Trapero sobre el 20-S: "En cap moment se'ns va escapar de les mans"

Es filtren els àudios de la primera declaració del major dels Mossos a l'Audiència Nacional. Trapero va assegurar que, quan van arribar a la seu d'Economia, era "impossible" desallotjar-la perquè ja hi havia centenars de persones.

RedaccióActualitzat

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va explicar a la jutge que porta el cas obert contra ell per sedició que la secretària judicial de l'escorcoll a la conselleria d'Economia, el 20 de setembre, es va negar a sortir de l'edifici sense la resta d'agents. Trapero ja ha declarat dos cops a Madrid, i el periodista Ernesto Ekaizer ha tingut accés a la primera intervenció.

Sobre la polèmica per la sortida de la Guàrdia Civil de l'edifici, al voltant del qual es van concentar milers de persones, Trapero va afirmar que tenien el dispositiu preparat, però la secretària no volia sortir sense els agents, i els agents no volien marxar sense els cotxes. A més, la Guàrdia Civil va al·legar que tenia problemes informàtics i que se'ls allargava la feina.

També va explicar que va informar el president del Tribunal Superior de Justícia i el fiscal superior de Catalunya del dispositiu previst per assegurar la sortida de la comitiva judicial.

 

-(Trapero) Jo li dic al jutge que havíem tingut previst el dispositiu per sortir, i que no estan sortint. L'informo de les diferents fases, i que l'última és que la secretària judicial declina sortir si no surten la resta de les forces policials. Arran d'això ordeno que es parli amb ella i se li pregunti si vol sortir, i ha acabat la diligència. Ella diu que sí, i es fa l'oferiment a la resta de guàrdies civils. A instància nostra, és en aquell moment quan sabem que la diligència s'ha acabat.

-(Jutge) I com explica vostè que la secretària truqués al jutjat de guàrdia i demanés auxili perquè no podien sortir? Si vostès estaven tan sol·lícits, no hi havia motiu per a aquest temor. Que seria fonamentat, perquè no va sortir per on ho havia de fer...

-(Trapero) Sí que concorda per una cosa. Tenim el passadís per sortir, fins que la Guàrdia Civil ens parla dels problemes informàtics i ens parla que pot ser tota la nit. Aleshores donem l'ordre que es desmunti el cordó policial de forma progressiva."

 

El major dels Mossos va declarar que es van assabentar de l'operació Anubis pels mitjans de comunicació. Quan es van presentar a la seu d'Economia, ja alertats per la Guàrdia Civil, ja era "impossible" desallotjar els centenars de persones que s'hi havien concentrat perquè no es podia fer sense causar "un problema d'ordre públic important".

 

"El primer coneixement és a les 7.45 a través de mitjans de comunicació; es parla de registres en centres oficials de la Generalitat. (...) A les 8 del matí arriba una notificació en què la Guàrdia Civil diu que inicia una operació en diversos llocs de la província de Barcelona, sense especificar-los. A través de mitjans ja es diu que un pot ser el Departament d'Economia. (...)

A les 9.15 la Guàrdia Civil parla de tres llocs, que un és Rambla Catalunya. I ens demanen que fem el dispositiu de protecció. A les 9.15 arriba la intendent a Rambla Catalunya. Hi ha entre 700 i 1.000 persones davant d'Economia. Aquell matí tenim 16 furgonetes d'ordre públic, que desplacem a diferents llocs. A Rambla Catalunya, en un primer moment n'hi tenim 2. Després, 4. La Guàrdia Civil ja ens demana que protegim l'entrada, parla d'un espai de 40 metres. La intendent [Teresa Laplana, també encausada per sedició] i la resta de l'equip valoren que és impossible fer aquest cordó perquè la part de la calçada i la vorera està plena de gent. Qualsevol acció per entrar per desplaçar la gent fora provocarà un problema d'ordre públic important. No hi ha cap aldarull, es permet l'entrada i sortida de treballadors."

 

Trapero va remarcar que la situació "en cap moment se'ns va escapar de les mans":

"A nosaltres, com a gestió d'una concentració, no se'ns ha escapat de les mans en cap moment. En cap, ni des que comença. Que, si haguéssim pogut planificar, hauria sigut millor, perquè hi hauria molt més espai, els vehicles no haurien estat allà i hauria sigut tot més fàcil."

 

 

En l'interrogatori també van preguntar a Trapero pel paper dels dirigents de les entitats sobiranistes. El major dels Mossos va explicar que no ha parlat mai amb Jordi Cuixart, i que el de l'ANC, Jordi Sànchez, va actuar com a "mediador".

- (Trapero) Rebo una trucada d'ell [Jordi Sànchez] al voltant de les 12 del migdia, dient que va cap allà i oferint-se per mediar en la mesura que ell pugui. Primer, per posar-se en contacte la seva gent amb la nostra mediació i després per anar-hi ell personalment.

- (Jutge) Tenia cert poder d'organització?

- (Trapero) Amb la seva gent, la tindrà.

- (Jutge) Amb la manifestació.

- (Trapero) Ell diu "amb les que jo tingui ascendència".

 

A preguntes del fiscal, Miguel Ángel Carballo, el major va negar que hi hagués "ningú concret" al darrere de l'organització de les protestes.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut