Un metge dóna una recepta a una pacient. (Foto: ACN)
Salut assegura que mantindrà la targeta sanitària a tothom que estigui empadronat a Catalunya. (Foto: ACN)
Barcelona

La decisió del PP de retirar la cobertura sanitària a qui resideixi més de 90 dies a l'estranger aixeca polseguera i confusió

Usuaris, partits polítics i sindicats han posat el crit al cel per una mesura que l'executiu de Rajoy assegura que només pretén posar ordre i que afectarà sobretot ciutadans europeus que en algun moment han viscut a Espanya. El redactat confús de l'esmena, publicada en plenes festes de Nadal, és poc concret i, en un moment en què molts han hagut de marxar fora a buscar feina, ha generat un gran debat i indignació a la xarxa.

Eva ClotaActualitzat

El govern del Partit Popular ha aprovat una mesura que està aixecant polseguera. Es tracta de retirar la cobertura sanitària als beneficiaris que no tinguin cap vinculació amb la Seguretat Social, ja sigui mitjançant contracte o prestació d'atur, i que resideixin fora del país durant més de 90 dies al llarg d'un mateix any.

Els populars asseguren que es tracta de posar ordre per evitar pagar factures que no els pertoquen però el redactat del text ha posat en alerta usuaris, partits polítics i sindicats. Que la mesura s'aprovés en plenes festes nadalenques, està inclosa en els Pressupostos Generals de l'Estat publicats al BOE el 26 de desembre, ha ajudat a donar ales a les sospites dels més malfiats.

El PP assegura que l'únic propòsit d'aquesta esmena és regular la situació de moltes persones, la majoria provinents de la Unió Europea, que en èpoques de vaques grasses van venir a Espanya a treballar i que amb la crisi han perdut la feina i han tornat als seus països d'origen. Aquesta gent gaudia de per vida de la cobertura mèdica espanyola i podia ser tractat en qualsevol altre país d'àmbit europeu, que "a posteriori" passava la factura aquí. Per evitar això, diuen els populars, volen posar un límit temporal a la prestació sanitària.

També es volen evitar "il·legalitats", com que empresaris de països estrangers s'estalviïn de donar d'alta els treballadors a la Seguretat Social perquè ja estan coberts a Espanya.

Des del partit de Mariano Rajoy recorden que estudiants o turistes que es moguin per Europa tenen el recurs de la targeta sanitària comunitària. Per a la resta, subratllen que quan algú trasllada la seva residència habitual fora d'Espanya és aquest país qui s'ha de fer càrrec de la seva cobertura sanitària.

En un moment en què, amb motiu de la crisi, són molts els que han de buscar fortuna fora de les fronteres espanyoles, la decisió de l'executiu ha generat una forta indignació, fins i tot amb peticions a les xarxes socials perquè es retiri la mesura.

Partits com CiU, PSOE o IU consideren injusta i una barbaritat la iniciativa i ja han demanat la compareixença urgent de la ministra Ana Mato al Congrés perquè l'expliqui i, en cas que així es consideri, es faci una rectificació mitjançant correcció d'errors.

Des de la UGT alerten que hi ha moltes casuístiques que no s'han valorat, com què passa si la persona marxa per buscar feina i no en troba o en quina situació queden els beneficiaris de la persona assegurada que es quedin a Espanya.

Més enllà del que sembla, per ara, un redactat deficient i confús, feta la llei feta la trampa. No queda clar com es controlarà qui resideix o no a Espanya i, mentre no es pugui comprovar, la cobertura sanitària serà vigent.

De fet, el Servei Català de la Salut assegura que mantindrà la targeta sanitària a tothom que estigui empadronat a Catalunya, independentment de si marxa un temps fora.

Anar al contingut