Un home parla pel telèfon mòbil. (Foto: Reuters)
La CE considera l'ajornament injust per als consumidors espanyols (Foto: Reuters)
Nova York

La curiositat fa que les converses per mòbil de tercers distreguin i causin irritació

Per què molesta tant sentir algú parlant pel mòbil? Per què quan enganxem una conversa d'una tercera persona sembla impossible concentrar-se? Per la curiositat humana. Això ho conclou un grup de científics nord-americans de la Universitat de Cornell que han estudiat la concentració de les persones quan apareix un telèfon mòbil en escena. Els investigadors conclouen que les converses que es capten quan una persona de l'entorn parla pel mòbil "distreuen més de la realitat i dificulten poder desconnectar-ne", fet que explicaria la irritació que genera aquesta situació. Les "mitges converses", a més, molesten encara més per la necessitat del cervell de saber quina serà la pròxima paraula.

Actualitzat
Un equip de científics de la Universitat de Cornell, als Estats Units, ha comprovat que les "mitges converses" que es capten quan una persona parla pel mòbil distreuen i causen irritació.

Els investigadors han estudiat la concentració de 41 estudiants universitaris quan un mòbil apareixia en escena. Els alumnes van fer exercicis de concentració, com el seguiment de punts en moviment, mentre escoltaven una o totes dues parts d'una conversa per telèfon mòbil. Els científics van comprovar que els estudiants cometien més errors quan escoltaven una part de la conversa que quan escoltaven el diàleg sencer.

Lauren Emberson, una de les autores de l'estudi, explica que la investigació conclou que "el cervell té menys control per apartar l'atenció d'aquestes mitges converses que quan escolta un diàleg complet perquè, quan s'escolta una conversa a mig fer, es té menys informació i no es pot preveure el següent pas tan bé, fet que exigeix més atenció". La clau, doncs, seria la curiositat innata del nostre cervell. I aquesta dificultat de desconnectar motivaria la irritació que senten moltes persones quan es troben en aquesta situació.

Les converses distreuen, sempre

Els investigadors consideren que l'estudi demostra que "escoltar una conversa telefònica afecta l'atenció necessària per portar a terme les activitats del dia a dia". I dintre d'aquestes activitats hi inclouen també la conducció. Segons Emberson, els resultats "suggereixen que l'atenció del conductor pot veure's afectada per la conversa pel mòbil d'un passatger". Tot i això, la mateixa científica recomana que es portin a terme noves investigacions que incloguin simuladors de conducció.

L'estudi s'ha publicat a la revista "Psychological Science", només disponible per als psicòlegs associats.
Anar al contingut