La diputada de la CUP Mireia Vehí, aquest dimarts al faristol del Parlament
La diputada de la CUP Mireia Vehí, aquest dimarts al faristol del Parlament
Barcelona

La CUP mostra la prova que els Mossos van actuar d'ofici en la crema de fotos i acusa Jané de "torpedinar" el procés

La diputada Mireia Vehí acusa el conseller d'Interior de "torpedinar" el procés i de liderar la "persecució" de militants de l'esquerra independentista

Actualitzat

La CUP ha acusat el conseller d'Interior, Jordi Jané, de voler "torpedinar" el procés sobiranista en "liderar l'acció repressiva" i la "persecució" de militants de l'esquerra independentista amb l'actuació d'ofici dels Mossos d'Esquadra en la crema de fotos del rei l'Onze de Setembre passat. La diputada Mireia Vehí ha fet públic un informe que acredita que la policia catalana va fer arribar les seves diligències i investigacions a l'Audiència Nacional el 14 de setembre.

Vehí ha considerat la crema de fotografies del monarca com una acció "simbòlica" i "simpàtica" emmarcada dins la "tradició" de l'esquerra independentista. En aquesta línia, també ha relativitzat l'acció d'estripar imatges del monarca que ella i cinc diputats més de la CUP van fer aquest dilluns:

"No hem ofès ningú, va ser una acció simbòlica de la qual ens sentim orgullosos i que tornaríem a fer. No anem contra el rei com a persona, sinó contra la monarquia com a institució, que és arcaica."

Com ja va fer aquest dilluns, la formació independentista demana el cessament del conseller d'Interior, que considera que "no està a l'alçada del moment polític excepcional" de Catalunya "ni està del tot compromès" amb el procés independentista.

"Què passarà quan l'Estat prohibeixi el referèndum? Seran els Mossos els primers a tancar les urnes? Tindrem una policia lleial a la Generalitat o a l'Estat? Al costat de qui es posarà Jané? Al costat de l'estat monàrquic o de la república catalana?"

Vehí no ha volgut vincular la incidència d'aquest cas en la negociació dels pressupostos de la Generalitat del 2017, tot i que ha advertit que es tracta d'un "fet greu i de calat polític" i que el tindran "en compte".

Denúncia a tres encaputxats per "ultratge a Espanya"

Els Mossos també van denunciar d'ofici tres encaputxats que van cremar una bandera espanyola l'Onze de Setembre per un delicte d'ultratge a Espanya. Així consta en l'informe que la Comissaria General d'Informació de la policia catalana va remetre a l'Audiència Nacional el 12 de setembre, en el qual es denuncia els cinc militants de l'esquerra independentista que van cremar fotos del monarca. Els fets van passar a la manifestació convocada per la CUP i les organitzacions Alerta Solidària, Arran, COS, Endavant Osan i SEPC.

En l'informe, la policia catalana també recull diversos tuits publicats per la CUP-Capgirem Barcelona durant aquell acte, entre ells un en què va penjar el vídeo amb la crema de les fotos del Rei, amb el títol "Si el rei vol corona li darem que vingui a Barcelona i el coll li tallarem". Els Mossos aclareixen que aquesta frase es va utilitzar com a referència antimonàrquica en la II República i que la va popularitzar una cançó escrita pel grup musical Mesclat l'any 2002.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut