Barcelona

La CUP manté l'esmena a la totalitat als pressupostos

La diputada Eulàlia Reguant defensa que "la legislatura no s'acaba" i obre la porta a "negociar conjuntament" amb Junts pel Sí

RedaccióActualitzat

La CUP manté l'esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat després de la reunió d'aquest dimarts. La votació del Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària de la CUP ha acabat amb el resultat de 26 vots a favor de retirar l'esmena, 29 en contra i 3 abstencions. La diputada de la formació anticapitalista Eulàlia Reguant ha assegurat que la decisió no és un veto als pressupostos i que volen continuar negociant.

 

"L'esmena a la totalitat és la voluntat clara de treballar bé i treballar conjuntament"

La decisió de la CUP comportarà que aquest dimecres el govern de la Generalitat no disposi de prou vots per continuar tramitant els pressupostos. Tot i això, Reguant ha insistit que "la legislatura no s'acaba" i que la CUP continuarà garantint l'estabilitat parlamentària per desplegar el full de ruta independentista i no tanca la porta a aprovar uns pressupostos:

"No renunciem a uns pressupostos per al 2016, però si això no és possible expressem la voluntat de treballar conjuntament amb Junts pel Sí en els del 2017"

Botran: "És un desacord, però obrim la porta a la possibilitat d'acords"

El també diputat Albert Botran ha criticat que una nova oferta de JxSí arribés "més tard del que hauríem desitjat" i no es pogués debatre en les assemblees territorials. El diputat cupaire ha retret al grup majoritari al Parlament com s'ha desenvolupat la negociació amb el govern des de l'inici de la tramitació dels comptes:

"Jutgem negativament que es presentessin els pressupostos sense haver-los negociat i acordat abans"

Botran ha lamentat que s'ha imposat una visió segons la qual "qualsevol element nou que es posava sobre la taula per negociar era interpretat com una cessió a la CUP".

Per Botran, el no d'avui de la CUP "és un desacord i no serà l'últim", però ha obert la porta "a la possibilitat d'acords de cara al futur" perquè, ha dit, "les arrels del procés són profundes".

Segons l'agència Efe, les territorials més favorables a mantenir l'esmena a la totalitat han estat les del Baix Llobregat, Camp de Tarragona, Penedès-Garraf i Vallès Occidental. En canvi, les que apostaven per retirar l'esmena eren les de Maresme-Barcelonès Nord, Ponent-Pirineus, Vallès Oriental i la de les comarques gironines.

Generó: "Passi el que passi, el procés tirarà endavant"

Abans de començar la reunió, el portaveu del secretariat nacional, Xevi Generó, ha fet unes declaracions en què afirmava que la decisió que es prengués estava al marge del desenvolupament del procés independentista i ha afirmat que "passi el que passi, el procés tirarà endavant".

La reunió d'aquest dimarts havia de valorar la nova proposta pressupostària que els va fer el Departament d'Economia dijous passat, després que tres assemblees territorials de la CUP ho demanessin. Poques hores abans de la reunió dels cupaires, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia insistit que el govern necessita uns nous pressupostos per poder tirar endavant els seus projectes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut