Barcelona

La CUP manté l'esmena a la totalitat als pressupostos després de la reunió amb JxSí

A hores d'ara, les posicions continuen allunyades: la CUP exigeix retirar els comptes mentre que el Govern ofereix introduir-hi millores però es nega a retirar-los

Actualitzat

La trobada entre Junts pel Sí i la CUP per intentar arribar a un acord al voltant dels pressupostos de 2016 ha acabat sense acord. Els cupaires mantenen la seva esmena a la totalitat als comptes públics després de la reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

La portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha estat l'encarregada d'anunciar que la formació anticapitalista manté el veto que es tramitin els pressupostos i rebutja els canvis que li ha ofert el Govern per aconseguir els seus vots. "No hi ha un nou projecte de pressupostos ni la voluntat de retirar l'actual, per tant, l'esmena a la totalitat no té perquè decaure", ha assenyalat la diputada cupaire, que ha recordat que "la nostra militància demanava un nou projecte perquè aquest no és suficient ni amb les noves propostes".

 "Seguim tenint uns pressupostos de marc autonòmic que no plantegen conflictivitat en clau nacional, que no significa una altra cosa que siguin uns pressupostos que caminin cap a la independència"

Segons el criteri de la CUP, els comptes haurien de "caminar cap a la independència, sense tenir por del conflicte amb l'Estat, haurien de ser socials i sobirans". Gabriel traslladarà el contingut de la reunió al secretariat nacional de la CUP i al grup parlamentari. 

La CUP no es tanca a noves reunions abans del ple d'admissió a tràmit dels comptes, previst per al dimecres 8 de juny, però segueix fixant com a condició "sine qua non" que el govern retiri els comptes i en presenti uns de nous.

 

Puigdemont i Junqueras s'han reunit aquest dijous a la tarda al Parlament amb una delegació de la CUP formada per Gabriel i els diputats Joan Garriga, Eulàlia Reguant i Pilar Castillejos, a més dels membres del secretariat nacional Xevi Generó i Tomàs Salle. La reunió ha començat a tres quarts de cinc de la tarda i ha acabat poc abans de les set del vespre.

En la reunió, Puigdemont i Junqueras han presentat a la formació anticapitalista el document elaborat pel Departament d'Economia en què es recullen algunes demandes de la CUP, que s'inclouen en la llei d'acompanyament dels comptes. El govern ha ofert als cupaires "estudiar una eventual modificació de l'estructura impositiva en les principals figures tributàries" un cop superat el debat de totalitat i recuperar la gestió d'Aigües Ter-Llobregat si el Suprem declara nul·la l'adjudicació d'aquesta companyia.

A hores d'ara, les posicions continuen allunyades: la CUP exigeix retirar els comptes i presentar-ne uns de nous que, entre d'altres qüestions, desobeeixin l'objectiu de dèficit, mentre que el Govern ofereix introduir millores als comptes que ja ha presentat però es nega a retirar-los, tal com ha afirmat Junqueras.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut