Barcelona

La CUP entén que el primer acte de ruptura amb l'Estat és desobeir el Constitucional

Baños diu que "no ens hem mogut ni una coma en la investidura de Mas" i insisteix que "hem de farcir el què, el com i el quan"

RedaccióActualitzat

L'endemà d'exigir un trencament amb la legislació espanyola i un pla de rescat social per poder arribar a un acord amb Junts pel Sí, Antonio Baños, el cap de llista de la CUP al 27S, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que el primer acte de ruptura amb l'estat espanyol és desobeir el Tribunal Constitucional i aplicar les lleis que aquest tribunal ha suspès.

"Si el Parlament és sobirà, desobeir el Tribunal Constitucional és de lògica, i fer-ho urgentment i en coses en què la gent ho noti."

El diputat electe de la CUP proposa començar per desobeir la llei Wert i el decret de pobresa energètica.

La CUP no preveu que cap govern espanyol -ni aquest, ni el que surti de les eleccions generals del 20 de desembre- faci una oferta de referèndum a Catalunya, encara que Junts pel Sí hagi dit que ho valorarien.

D'altra banda, Baños ha dit que fixar una data per tancar el pacte suposaria posar-se entrebancs. De moment, considera que la CUP i Junts pel Sí estan en fase de converses i no de negociacions. "D'aquí hem de sortir amb un estat propi", ha assegurat.

"No ens posem cap data, com més aviat millor, però estem en fase exploratòria i això és molt complex."

Després d'afirmar que "nosaltres no vam posar el qui durant la campanya, sempre hem estat pel què, el com i el quan", Baños ha insistit que en la investidura de Mas pensen el mateix.

"En la investidura de Mas, no ens hem mogut ni una coma, hem de farcir de contingut el què, el com i el quan."

Baños ha defensat també que "tothom és necessari" i que no es pot confiar-ho tot a una sola persona. En aquest sentit, ha fet una crida a incorporar "ràpidament al procés republicà" la gent que falta.

"Al procés i la República catalana tothom és necessari, també Mas, no es pot fiar tot a una sola persona."

Rovira se sent "molt ben emplaçada" per la CUP

La portaveu d'ERC, Marta Rovira, se sent molt còmoda amb el terme de ruptura proposat per la CUP i ha assegurat a "El matí de Catalunya Ràdio" que abans de la proclamació hi haurà gestos clars en aquesta línia.

"Ens sentim molt ben emplaçats per la CUP, coincidim en els grans eixos, tenim moltes ganes de posar-nos-hi."

Per Rovira, la ruptura ja la van fer el 27 de setembre. "Aquest és el primer punt de ruptura", ha dit. I ha insistit:

"Hi ha molts punts de trobada amb la CUP."

La portaveu republicana ha admès que "tenim problemes greus d'emergència social en què ja treballem fa temps" i ha defensat que "la CUP ens ajudarà a implementar-los millor".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut