L'acte de la CUP a la Plaça del Rei, on han defensat una cimera per pactar "el com i el quan" del RUI (ACN)
L'acte de la CUP a la Plaça del Rei, on han defensat una cimera per pactar "el com i el quan" del RUI (ACN)
Barcelona

La CUP demana a Puigdemont una cimera per acordar un referèndum unilateral

Els diputats Anna Gabriel i Benet Salellas emplacen el president de la Generalitat a convocar una reunió on hi hagi Junts pel Sí, CUP, En Comú Podem, Catalunya Sí que es Pot i el PSC

Actualitzat

La CUP insisteix en la via del Referèndum Unilateral d'Independència. Els diputats al Parlament Anna Gabriel i Benet Salellas ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que convoqui una reunió de les formacions partidàries del dret a decidir amb l'objectiu de debatre "el com i el quan" d'aquesta consulta.

Els cupaires reclamen a Puigdemont que en aquesta "cimera" hi hagi Junts pel Sí, CUP, En Comú Podem, Catalunya Sí que es Pot i el PSC, a qui animen a abandonar "l'immobilisme que els situa en posicions antidemocràtiques". Salellas ha negat que l'objectiu de la CUP sigui "voler marcar el full de ruta", sinó que volen "ampliar la base" de suport al referèndum.

La CUP defensa que, per dotar el referèndum de la legitimitat necessària, "ha de poder comptar amb la participació d'aquelles forces i persones partidàries de la independència, però també de totes aquelles que no ho són". Per això veuen necessari que la cimera que insten a convocar no sigui vista "com una operació al servei d'una opció determinada, sinó entesa com un marc de regeneració i legitimació democràtica imprescindible, on s'han de poder trobar diferents forces".

Els diputats cupaires han justificat l'aposta pel RUI perquè, després dels resultats de les eleccions de diumenge passat, no veuen espai per a la consulta pactada. "El canvi a l'estat espanyol, desgraciadament, no ha estat possible", ha dit Gabriel, que considera que, no obstant, "l'impuls del procés d'independència a Catalunya pot ser també un impuls per a totes les lluites de l'esquerra existents a l'estat espanyol".

Salellas ha defensat que, si hi ha voluntat d'incloure el referèndum en el full de ruta, això "facilitarà" que Puigdemont superi la qüestió de confiança del mes de setembre. Per la CUP, aquest referèndum s'ha de fer en l'actual legislatura catalana -prevista de 18 mesos-, és a dir, abans del juny del 2017.

Anar al contingut