barcelona

La CUP defensa la legitimitat i la legalitat de la consulta i augura una tardor històrica a Catalunya

Fernàndez diu que només obeiran la legitimitat i la legalitat catalana i Arrufat qualificat d'"escandalós" que la vicepresidenta espanyola hagi avançat què farà el TC

RedaccióActualitzat

El líder de la CUP, David Fernàndez, ha defensat en el programa especial de TV3, que el decret de convocatòria de la consulta del 9-N és un decret que respon "a un mandat popular inequívoc nascut de les eleccions de 2012; el 79% del Parlament que ha votat la llei; el 91% dels municipis catalans que han donat suport a la consulta; el 80% de la societat que hi està a favor, i, segons les enquestes, el 88% dels catalans que asseguren que respectarien el resultat".

Després de reiterar que es tracta d'una "consulta legítima i legal" i d'un "conflicte polític i no jurídic", Fernàndez ha assegurat que els "preocupa poc" el que digui el Tribunal Constitucional: "Nosaltres només obeïm la legitimitat i la legalitat catalana". Poc abans, en roda de premsa, el segon de la CUP, Quim Arrufat, ha qualificat d'"escandalós" que la vicepresidenta espanyola hagi avançat què farà el TC i que ningú n'hagi dit res tenint en compte que teòricament es tracta d'un òrgan independent.

Arrufat també ha augurat una "tardor històrica" a Catalunya en roda de premsa després de la signatura del decret de convocatòria de la consulta per al 9 de novembre: "Vénen dies determinants. Aquest és un moment decisiu i serà una tardor històrica a Catalunya".

En qualsevol cas, el diputat de la CUP al Parlament ha afirmat que avui "es constata la majoria popular i parlamentària i el desig que els ciutadans s'expressin en total llibertat". Ara bé, després de dir que en un estat democràtic això seria normal, "no ho és a l'estat espanyol" i ha recordat que "ens ha costat molt arribar fins aquí".

Davant la pressió legal que exercirà l'estat espanyol, la gent és la millor autodefensa, segons considera Arrufat: "Defensar la llibertat nacional tindrà com a gairebé únic garant la gent mobilitzada exigint poder exercir el seu dret democràtic a votar". Aquest, segons assegura, "serà el millor antídot a la pressió legal i política" que, ha augurat, exercirà el govern de Mariano Rajoy.

Sobre ICV: Es tractava d'"estar costat del nostre poble"

La CUP no ha volgut opinar sobre l'absència d'ICV i ha assegurat que la respecten, però Fernàndez ha defensat que creien que hi havien de ser tots. Pel líder de la CUP, no es tractava de representar, sinó d'"estar costat del nostre poble. Avui s'ha visualitzat la voluntat democràtica de la nostra societat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut