Artés

La CUP aprova facilitar el debat dels pressupostos, però no es compromet a votar-hi a favor

Aquesta decisió es traslladarà al Parlament en dos vots a favor d'admetre a tràmit els pressupostos i vuit abstencions

RedaccióActualitzat

La CUP aprova facilitar el debat dels pressupostos de la Generalitat pel 2017. La llum verda dels anticapitalistes implica que el Parlament podrà admetre a tràmit els comptes públics, però la CUP no es compromet, ara per ara, a votar a favor dels pressupostos.

La formació ho ha aprovat en un Consell Polític amb la presència del GAP (Grup d'Acció Parlamentària) a Artés, al Bages, per 44 vots a favor, 8 en contra i 7 abstencions.

Aquesta decisió es traslladarà al Parlament en dos vots a favor d'admetre a tràmit els pressupostos i vuit abstencions.

La CUP ha traslladat l'opinió de les 13 assemblees territorials a través d'una seixantena de representants, amb l'objectiu d'autoritzar el grup parlamentari a facilitar la tramitació dels comptes. 

Ruptura amb la "gestió de la misèria"

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha explicat el resultat del Consell Polític. Assegura que aquest sno seran els pressupostos de la CUP, però defensa la decisió de la formació per l'aposta per la ruptura.

Reguant diu que l'Estat i la Unió Europea posen límits que encotillen i "obliguen a la gestió de la misèria".

"Aquests no seran els nostres pressupostos, però l'aposta política de la CUP des de la seva gènesi és la ruptura, i el referèndum és l'eina clara de ruptura per trencar aquests límits establerts"

Reguant considera que s'arriba al final d'una etapa i demana ara un debat públic per constatar les majories socials al voltant dels pressupostos:

"Arribem a un final d'etapa de negociacions on hem abocat una sèrie de propostes al voltant de les tres erres: ruptura, reversió de retallades i redistribució de la riquesa"

La diputada de la CUP posa d'exemple de la "erra de ruptura" partides com la del referèndum, que ha qualificat del "desllorigador de la legislatura".

"Algú va dir o referèndum o referèndum o referèndum. I a això ens remetem nosaltres. Res més: o referèndum o referèndum"

Reguant assegura que el referèndum no es pot aturar:

"El referèndum no l'aturaran les polítiques rpressives de l'estat ni les polítiques immobilistes de certs sectors d'aquest país"

Els pressupostos que entraran a tràmit

El document que han estudiat els cupaires preveu un paquet de mesures fiscals que permetrien recaptar 180 milions d'euros anuals addicionals i una partida específica per a la celebració del referèndum. 

Entre les mesures destaca una nova fórmula per gravar les grans fortunes a través dels productes de luxe que constin a nom d'empreses. Però no hi ha un increment de l'IRPF a les rendes més altes. La CUP també demana recuperar l'impost de successions.

Amb l'experiència del juny

La CUP torna a tenir a les seves mans la clau per aprovar els pressupostos, després que al juny van rebutjar admetre a tràmit —per tant, debatre al Parlament— les xifres del 2016. Aquell "no" va desembocar en una greu crisi en el pacte amb Junts pel Sí i la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont.

Les relacions entre els dos partits s'han suavitzat els últims mesos, però encara hi ha diferències importants sobre el contingut dels pressupostos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut