El vaixell Golfo Azzurro, de Proactiva Open Arms, ple de refugiats rescatats en alta mar
El vaixell Golfo Azzurro, de Proactiva Open Arms, ple de refugiats rescatats en alta mar

La crònica del rescat més gran de Proactiva Open Arms al Mediterrani

El vaixell "Golfo Azzurro" de l'ONG ha rescatat més de 500 refugiats a les costes de Líbia aquest cap de setmana i les ha portades a Itàlia

RedaccióActualitzat

Procedent de Barcelona, el vaixell "Golfo Azzurro", de l'ONG de rescat marítim Proactiva Open Arms, va arribar davant les costes de Líbia la matinada d'aquest dissabte, i només arribar van començar a trobar-se embarcacions sobrecarregades d'immigrants i refugiats en plena travessia cap a Itàlia:

 


 

Després de 20 hores de feina havien pujat al vaixell més de 500 persones, superant el límit de la seva capacitat, i encara no havien rescatat ni la meitat de la gent que era a les embarcacions. Ho ha explicat el responsable de l'ONG, Òscar Camps:

"Eren quatre embarcacions de fusta i 9 embarcacions neumàtiques. Allò era un desastre, potser hi havia 2.000 persones flotant, cadascú cap una banda. La situació era contrarellotge perquè el mar anava empitjorant."

 


El mateix dissabte al tard, la mala mar va empitjorar a la zona dels rescats, al mig del Mediterrani i al límit de les aigües líbies, i el "Golfo Azzuro" va haver de marxar per buscar refugi per als rescatats. Segons Camps, tots els vaixells de rescat com el seu estaven al límit de capacitat i, a pesar de les peticions d'ajuda, no va arribar cap vaixell oficial:

"Les que no estaven descarregant persones a Sicília o al continent estàvem tots sobrecarregats i hem trobat a faltar els vaixells de l'administració, que tan es vanten de vegades, que diuen que hi són i no els acabem de veure."

 

 

 

Les 514 persones que havien aconseguit rescatar és la xifra més gran que mai han hagut d'acollir d'una vegada els vaixells de Proactiva Open Arms. Amb totes aquestes persones amuntegades per tot el "Golfo Azzurro", van començar una llarga travessia cap a Itàlia, on han aconseguit arribar aquest dilluns:

 

Allà, els vaixells de la guàrdia costanera italiana i de Metges sense Fronteres han recollit els rescatats i, immediatament després, el "Golfo Azzurro" ha fet mitja volta i han tornat a la zona del rescat, davant de Líbia, on creuen que, per desgràcia, continuaran tenint molta feina.

Ho fan preveure les xifres que ha donat aquest mateix dilluns l'Alt Comissariat de l'ONU pels Refugiats: que se sàpiga, només aquest cap de setmana s'han trobat 11 cadàvers i 200 persones més han desaparegut a la costa de Líbia.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut