Catalunya

La crisi provoca l'augment de persones amb problemes socials i de salut mental

La crisi econòmica està provocant un augment de la demanda de serveis destinats a persones amb problemes socials. Per donar resposta a una d'aquestes necessitats el govern espanyol ha creat l'Observatori Espanyol de Salut Mental. El ministre de Sanitat, Bernat Sòria, ha assenyalat que en aquests moments "és especialment important extremar la vigilància sobre aquestes malalties". D'altra banda, les ONG també estan notant la crisi per l'augment de persones necessitades que demanden el seus serveis. A més, això es produeix quan les aportacions dels seus socis estan disminuint substancialment, també a causa de la situació de recessió actual.

Actualitzat
"Els desequilibris a la vida quotidiana, els problemes econòmics o la pèrdua del lloc de treball acostumen a ser origen de problemes mentals". El ministre de Sanitat, Bernat Sòria, ha justificat així la creació de l'Observatori Espanyol de Salut Mental en un moment de "crisi econòmica i incertesa". Sòria ha subratllat que "la pèrdua de salut, en general, i de salut mental, en particular, té conseqüències a diverses àrees com l'activitat laboral". Per aquest motiu, va dir que ara "no ens podem permetre el luxe de perdre capacitat de treball".

Davant la crisi econòmica actual, el nou observatori es vol centrar en problemes com la salut mental a l'activitat laboral i en els moviment migratoris, així com en les patologies lligades a la violència de gènere, escolar i del mateix sistema sanitari.

El ministre ha anunciat aquesta mesura durant la signatura d'un conveni amb el president de la Fundació Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental, Enrique Baca. La creació del nou organisme coincideix amb la commemoració avui del Dia Mundial de la Salut Mental. A l'estat espanyol, aquest tipus de malalties afecten de forma greu 3 de cada 10 persones.

Les ONG en crisi

Un altre sector on també s'estan notant els efectes de la crisi és el de les ONG. D'una banda ha augmentat la demanda d'usuaris que necessiten productes bàsics, com aliments, bolquers o bombones de butà. D'altra banda, les entitats socials veuen com estan disminuint les aportacions dels seus socis, a causa també de la retallada de despeses en l'àmbit de l'economia familiar.

El director de la Taula d'Entitats del Tercer Sector a Catalunya, que aplega més de 3.000 entitats, estima que des de principis d'any han disminuït un 12% les aportacions de particulars. En el cas de Càritas, les donacions s'han reduït un 15%, i al Casal dels infants del Raval els ingressos han baixat un 30%.
Anar al contingut