El primer ministre dimissionari d'Eslovàquia, Robert Fico, en una imatge d'arxiu (Reuters)
El primer ministre dimissionari d'Eslovàquia, Robert Fico, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Bratislava

La crisi per l'assassinat d'un periodista fa caure el primer ministre d'Eslovàquia

Les manifestacions més grans al país des del 1989 han forçat la dimissió

RedaccióActualitzat

El primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, ha dimitit aquest dimecres després de setmanes de protestes i tensió política per la mort d'un periodista que investigava les connexions entre la màfia i el govern de Fico.

Fico ha presentat la renúncia en un intent de salvar la coalició de govern tripartit i amb la condició d'evitar la convocatòria anticipada d'eleccions. Els seus socis de govern ho han acceptat a canvi de buscar-li un relleu en el seu partit, el socialdemòcrata:

"He anat a veure el president avui, juntament amb els meus socis de coalició, i li he proposat que, per resoldre la crisi política, estic disposat a dimitir com a primer ministre."

Fico ha justificat la decisió assegurant que el país "caurà en el caos si els homes de l'oposició prenen el poder". Ara, el president del país, Andrej Kiska, ha de confirmar aquesta dimissió.

Notícia relacionada - març 2016: El socialdemòcrata Robert Fico guanya sense majoria les eleccions a Eslovàquia

 

Vinculacions amb la màfia calabresa

L'assassinat de Jan Kuciak, el periodista d'investigació que estava a punt de publicar un reportatge sobre la presumpta vinculació entre la màfia calabresa i membres de confiança de Fico, l'havia posat al punt de mira des de fa setmanes.

Desenes de milers d'eslovacs s'havien manifestat com a mostra de rebuig, en les mobilitzacions ciutadanes més grans des de la caiguda del règim comunista, el 1989. Aquest dimarts ja va dimitir el ministre de l'Interior, però això no havia aconseguit frenar la crisi.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCorrupcióLlibertat de premsa
Anar al contingut