Carlos Lesmes continuarà al capdavant del CGPJ (EFE)
Carlos Lesmes continuarà al capdavant del CGPJ (EFE)
Madrid

La crisi per la renovació del Poder Judicial manté Lesmes al capdavant del Suprem

Després que el PP va donar per trencat el pacte amb el PSOE, socialistes i Units Podem també retiren els seus candidats

RedaccióActualitzat

Finalment, el Congrés no votarà aquest dijous la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El PSOE i Podem també han retirat la llista de candidats per renovar el poder judicial, després que el PP va donar per trencat el pacte sobre els nous membres.

Els socialistes han assumit que no poden tirar endavant la renovació del Consell i han retirat la proposta pactada amb el PP de nous vocals de l'òrgan.

Ha estat un dia després que el PP també retirés la seva proposta, hores més tard que el jutge Manuel Marchena va renunciar a presidir el Consell.

Marchena ho va anunciar l'endemà que es va filtrar un missatge de WhatsApp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, que apuntava que, amb la seva designació, els populars controlarien "per darrere" la sala del Tribunal Suprem que presideix el mateix Marchena.

A més, el nom del que havia de ser president del CGPJ es va saber abans de la designació dels vocals que l'han de votar. 
 

Manuel Marchena

Units Podem també ha retirat la seva candidatura. La diputada d'aquest grup Glòria Elizo ha acusat el PP de voler "controlar el poder judicial per davant i pel darrere" perquè les causes que l'afecten quedin impunes i ha advertit que el que ha passat "no es pot repetir". 

Enmig de la trencadissa del pacte, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat el del PP, Pablo Casado, de ser més radical que Mariano Rajoy per haver trencat el pacte de renovació del poder judicial.

"Al seu costat, el senyor Rajoy és un moderat i li diré més: és més seriós que vostè. Perquè vostè, per tapar les seves vergonyes de no assumir la responsabilitat del que va fer el senyor Cosidó, el que fa és trencar la renovació del CGPJ, un òrgan fonamental per al nostre sistema democràtic."

Renuncia un altre candidat a vocal

Abans que es fes pública la decisió del PSOE i Podem, s'ha sabut la renúncia d'un altre dels candidats a vocal del CGPJ.

És el jutge Luis Rodríguez Vega, magistrat de l'Audiència de Barcelona i president de l'Associació Professional de la Magistratura, l'APM, a Catalunya, que és l'entitat que l'havia proposat per al càrrec. 

En un comunicat, Rodríguez Vega ha argumentat que "les circumstàncies actuals" li impedeixen "participar" en la renovació de l'organisme.

El 4 de desembre caduca el mandat de l'actual Consell, presidit per Carlos Lesmes, que continuarà en el càrrec a l'espera d'una entesa entre els dos principals partits de l'Estat.

ARXIVAT A:
CGPJJudicialPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut