Madrid

La crisi fa que es redueixi l'arribada d'immigrants per primera vegada en deu anys

Trobar feina i aconseguir un nivell de vida millor són els motius que fan que els ciutadans estrangers marxin del seu país per venir a treballar a Catalunya i a Espanya. La crisi i l'augment de l'atur frenen l'arribada d'immigrants per primera vegada en deu anys, segons dades de l'Anuari de la Immigració a Espanya 2008. L'any passat es van cursar 50.000 permisos de treball menys que el 2007, i es van reduir en 30.000 els reagrupaments familiars.

Actualitzat
A més, unes 2.000 persones es van acollir al programa de retorn voluntari , i 1.800 més van tornar als seus països gràcies a l'ajuda de les organitzacions no governamentals.

La secretaria d'Estat d'Immigració, Consuelo Rumí, ha augurat que "la crisi econòmica tindrà un efecte directe i molt important en l'arribada de persones estrangeres. Aquest resultat no ens hauria d'estranyar, perquè el factor d'atracció per venir són les oportunitats de feina".

Rumí ha explicat que l'increment de la taxa d'atur entre els immigrants el 2008 no es va produir per la desaparició de llocs de treball, sinó a causa d'un creixement de la població activa, un fet "previsible quan es realitzen reagrupacions". Rumí ha afegit que, malgrat la situació econòmica, "la immigració és necessària".

El professor Josep Oliver, un dels coordinadors de l'estudi, ha coincidit en aquest punt i ha assegurat que aquestes persones ja eren a Espanya i van passar a formar part de la població activa. Per això va créixer el nombre de desocupats. Per als pròxims mesos Oliver pronostica un "enduriment de les condicions de treball, especialment per als homes immigrants". Aleshores es veurà "aquesta destrucció de feina. Les dones immigrats entraran al mercat laboral "d'una manera més intensa per compensar la situació a la llar".

Joaquín Arango, un altre dels coordinadors de l'estudi, ha assegurat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que es pot produir un "retorn a la irregularitat, a causa de les dificultats que experimenten les empreses". Les feines regulars s'estan transformant "en feines ocultes en l'economia submergida".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut