Nakuru

La crisi electoral de Kènia deriva en una guerra entre ètnies que ja ha provocat prop de 800 morts

La crisi que viu Kènia arran de les eleccions fraudulentes del 27 de desembre ha desembocat en una nova espiral de violència iniciada dijous passat i que ja hauria provocat un centenar llarg de morts. Homes armats amb matxets assassinen membres d'altres ètnies i els cremen les cases a la ciutat de Nakuru, a 200 quilòmetres de la capital, Nairobi. L'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan, és al país i intenta mediar en un conflicte electoral que s'està convertint en una guerra entre ètnies. Annan denuncia els abusos flagrants dels drets humans que s'hi estan cometent.

Actualitzat
Ha passat un mes just de les eleccions de Kènia i el que va començar com un conflicte polític es transforma perillosament en un d'intertribal que ja ha causat prop de 800 morts i 250.000 desplaçats. Des de dijous s'ha reactivat amb força la violència, amb més de 130 morts, i trontollen els esforços diplomàtics per estabilitzar la situació. Els grups que sembren el pànic es van llançar al carrer just després que acabés sense acord la primera entrevista entre Mwai Kibaki, l'autoproclamat president, i el seu rival, Raila Odinga. La policia de Kènia intenta sense èxit aturar la nova onada de violència.

Les imatges que arriben del país són molt dures. L'epicentre del conflicte és ara la ciutat de Nakuru, a 200 quilòmetres de Nairobi. Aquí, desenes de grups de joves amb matxets i porres han cremat cases, destrossat barris i matat membres d'altres ètnies. A la carretera de Nairobi a Uganda bandes de joves improvisen barricades. Deixen passar alguns cotxes i paren els que estan ocupats per kenians que no són del seu grup ètnic o polític.

L'helicòpter de la Creu Roja ha pogut filmar gent que fuig corrent. Es creu que són de la tribu kikuiu, la del president. A Naivasaha, una ciutat turística, l'exèrcit evacua membres atemorits de la tribu luo, la del líder opositor.

I a Nairobi, la capital, Koffi Annan es reuneix amb govern i oposició en un altre intent de mediació. Ell parla d'abusos sistemàtics contra els drets humans. Les ONG, de violència organitzada per polítics. Tots creuen que el conflicte electoral degenera perillosament cap a enfrontaments purament interètnics.

Annan també ha recordat que el conflicte polític i la violència ètnica a Kènia no se solucionaran només amb un acord entre els líders del país. Per evitar que d'aquí a cinc anys, en unes altres eleccions, es repeteixi la situació, cal afrontar, ha dit, les causes profundes del conflicte: primer, la pobresa extrema, i després, els privilegis històrics d'una ètnia sobre l'altra.
Anar al contingut