Barcelona

La crisi econòmica afecta l'economia personal del 55% dels catalans

La crisi financera mundial s'ha traslladat a l'economia productiva i els efectes de l'una i de l'altra ja es deixen sentir en la població. A Catalunya, el 55% dels ciutadans asseguren que la crisi econòmica els ha afectat en la seva economia personal i un 20% dels enquestats creu que hi ha bastantes o moltes possibilitats que perilli la seva feina en els pròxims sis mesos. Aquests són alguns dels resultats de "L'enquesta" encarregada al Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) i que publica TV3. Periòdicament Televisió de Catalunya i el 3cat24 publicaran enquestes sobre temes d'actualitat.

Actualitzat
Les economies personals de més de la meitat dels catalans s'han vist afectades per la precària situació econòmica mundial. Els habitants de l'entorn més immediat de Barcelona són els que noten més la crisi, així ho reconeixen un 60% dels enquestats que viuen a la regió metropolitana de Barcelona i un 56,3% dels que viuen a l'àrea metropolitana. En canvi, les turbulències econòmiques són lleugerament més suaus a la capital catalana (53,8%) i a la resta de Catalunya (52,8%).

Els resultats de "L'enquesta" revelen que les dones noten més la crisi que els homes i que la franja d'edat d'entre 30 i 59 anys seria la més afectada. En canvi, estudiants i persones amb nivells d'estudis i econòmics superiors són els que suporten millor l'actual situació.

Cau el poder adquisitiu

Quan es demana als enquestats com noten la crisi, gairebé un 60% contesten que la noten en la pèrdua del poder adquisitiu per la pujada de preus, especialment les dones i la gent gran. Un 16,5% diuen que en una major precarietat laboral, opció majoritària entre els joves i ciutadans estrangers.

Un altre 16% asseguren que han vist reduïts els seus ingressos mentre que una mica més del 12%, sobretot els enquestats que estan en una franja d'edat d'entre 30 i 44 anys, diuen que noten la crisi per la pujada de les hipoteques. Finalment, gairebé un 4% reconeixen patir problemes financers.

Mesures per combatre la crisi

Davant d'una mala època toca estrènyer el cinturó i això és el que ja han fet el 52,5% dels catalans, especialment les dones, els aturats, els estrangers i les persones d'entre 30 i 44 anys. Per reduir despeses més de la meitat han optat per limitar l'oci i eliminar capricis.

Mirar més els preus a l'hora d'anar a comprar, estalviar en transport o telecomunicacions i controlar millor la despesa energètica són altres fórmules que apliquen les persones que han contestat "L'enquesta" per contenir la seva economia.

Patint per la feina

Un 20% dels catalans enquestats viuen amb l'ai al cor perquè creuen que hi ha bastantes o moltes possibilitats que perilli la seva feina en els pròxims sis mesos. Tot i que no hi ha gaires diferències en funció del territori on viuen, és a l'entorn de Barcelona on aquesta percepció es més acusada, i entre els més joves i els estrangers on trobem les pitjors expectatives.

Confiança sota mínims

Dues terceres parts dels entrevistats tenen poca o cap confiança que d'aquí un any hagi millorat la situació econòmica mundial. "L'enquesta", feta entre el 13 i el 17 d'octubre sobre una mostra de 1.600 persones majors de 16 anys i que fa més d'un any que viuen a Catalunya, també revela que una mica més del 13% dels inquirits ha pensat a treure diners del banc en els últims tres mesos.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut