Barcelona

La crisi dispara el nombre de joves que busca feina a l'estranger

La crisi econòmica ha disparat el nombre de joves que busquen treball a l'estranger. A l'Oficina Jove de Treball, en tan sols els últims dos mesos ha crescut un 30% el nombre de joves que busquen feina a l'estranger. A més, el seu perfil ha canviat. Si abans eren estudiants que volien sobretot aprendre idiomes, ara es tracta majoritàriament de joves amb titulació que no troben feina aquí i busquen una primera oportunitat fora. El malestar dels joves ha quedat palès aquest dimecres a la plaça Universitat de Barcelona, on s'han concentrat un centenar d'estudiants per reclamar més recursos per a l'educació pública i un lloc de treball digne en acabar els estudis. I és que la taxa d'atur que hi ha entre els que tenen de 16 a 24 anys s'acosta al 40%.

Actualitzat

L'alta taxa d'atur que afecta els joves ha fet augmentar molt el nombre  que busca marxar fora. Però tot i que el perfil de jove que intenta marxar fora ha canviat -i ara són, majoritàriament, titulats que busquen la primera oportunitat laboral davant el panorama més aviat desolador que es troben quan acaben els estudis- el que es troben fora tampoc no és gaire millor.

Molts d'ells acaben aconseguint feines precàries en el sector serveis, de cambrers, au-pairs o repartidors de pizzes. Feines que no tenen res a veure amb el que van estudiar.

Però és que la taxa d'atur a Catalunya per als joves de 16 a 24 anys és del 39,7%, mentre que aquesta mateixa dada pel global de la UE és de la meitat, del 19,7%.

Si ho comparem amb la situació d'abans de la crisi, la del quart trimestre del 2006, a Catalunya han desaparegut més de 230.000 llocs de treball per a joves de 16 a 29 anys.

Per això, també ha crescut el nombre de joves que volen treballar fora per millorar el nivell d'idiomes, però, a diferència d'abans, no volen anar-hi uns mesos i tornar, sinó que s'hi queden i busquen sortides professionals.

També s'ha disparat l'activitat a les agències que busquen feines i cursos d'idiomes a l'estranger. Admeten, però, que trobar feines a l'estranger també els és cada cop més difícil. A Irlanda, per exemple, gairebé ja no hi ha ofertes de treball per a joves que hi vulguin anar a aprendre anglès.

Protesta a la Universitat de Barcelona

En aquest context, un centenar d'estudiants s'han manifestat a la plaça Universitat de Barcelona per reclamar més diners per a l'educació pública. També volen que es posin més recursos a la Formació Professional i reivindiquen un lloc de treball digne en acabar els estudis.

No és el primer cop que els alumnes de Batxillerat, Formació Professional i la universitat protesten. Al febrer ja ho van fer i avui mateix miraven d'aconseguir firmes per convocar noves mobilitzacions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut