Barcelona

La crisi del PSC eclipsa el tret de sortida de les primàries a Barcelona

Els aspirants són sis: el líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí; la regidora Carmen Andrés; el metge i militant socialista Manuel Fernández; l'exdiputada Laia Bonet; el fins ara portaveu del partit, Jaume Collboni, i la diputada Rocío Martínez-Sampere. L'obertura del període per recollir avals ha coincidit amb un dels moments més tèrbols dels últims anys al PSC.

RedaccióActualitzat

El PSC de Barcelona ha emprès el camí de les primàries per elegir el seu candidat a l'alcaldia a les municipals del 2015. Els aspirants són sis: el líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí; la regidora Carmen Andrés; el metge i militant socialista Manuel Fernández; l'exdiputada Laia Bonet; el portaveu del partit, Jaume Collboni, i la diputada Rocío Martínez-Sampere. L'obertura del període per recollir avals ha coincidit amb un dels moments més tèrbols dels últims anys al PSC, ja que la direcció del partit ha de decidir si adopta sancions contra els tres diputats que van trencar la disciplina de vot dijous al Parlament.

L'acte, doncs, ha versat sobre aquesta qüestió, i els sis candidats s'hi han referit. El més contundent ha estat Jordi Martí: per ell és incompatible presentar-se a les primàries si no es permet la pluralitat dins el partit. També està en contra d'expulsar els díscols Laia Bonet, que ho veu "contradictori": "No vull preveure aquest escenari, no vull contribuir a especular sobre un escenari que no veig possible." Sobre les primàries, l'exdiputada ha assegurat que espera "contribuir a un procés exemplar".

Rocío Martínez-Sampere ha volgut separar una cosa de l'altra. "Com no ens sembla bé que Xavier Trias supediti el projecte de la ciutat a la Generalitat, no hem de supeditar les primàries als problemes interns del PSC", ha dit Sampere, que ha destacat que la seva candidatura es basa a prioritzar el debat social i la regeneració democràtica.

Jaume Collboni, que ha anunciat que deixar de ser portaveu del partit per la seva nova condició de precandidat, ha esquivat pronunciar-se sobre la polèmica interna assegurant que el preocupa "la situació interna del PSC" però encara més la crisi. "La meva preocupació és no ser útils per a aquests sectors socials", ha assegurat, en referència als que pateixen més la crisi econòmica.

Per la seva banda, la regidora Carmen Andrés ha confiat que "hi ha i hi ha d'haver diàleg i arribar a acords i entesa, perquè seria una pena que no fos així". Tot i això, ha recordat que "en qualsevol organització, les persones hi són perquè volen".
I per últim, Manuel Fernández ha marcat distàncies amb el debat sobiranista en assegurar que "l'independentisme no és un problema de Catalunya" i ha destacat que un dels atractius de la seva candidatura és que cap dels seus integrants mai ha pertangut a l'"aparell" del PSC.


Avals, fins a l'1 de març

Fins aquesta data, els aspirants a convertir-se en candidats a les primàries de manera oficial hauran de recollir dos tipus d'avals: de membres del PSC i de barcelonins sense afiliació política. D'una banda, necessiten l'aval de 18 a 25 membres del Consell de la Federació del partit o de 150 a 200 de militants; i de l'altra, el d'entre 1.000 i 1.500 residents a Barcelona majors de 16 anys i que no siguin membres del PSC. D'aquesta manera, el partit busca que els candidats que aconsegueixin superar el tall tinguin suports tant dins del partit com a l'exterior.

El 8 de març seran proclamats els candidats que hagin complert els requisits; el 10 començarà la campanya electoral, la votació serà el 29 de març i, si és necessari, es farà una segona volta el 5 abril. La principal novetat de les primàries és que són obertes a la ciutadania, de manera que podran votar tots els habitants de la capital catalana majors de 16 anys, ja siguin de nacionalitat espanyola, comunitaris o d'altres nacionalitats amb permís de residència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut