Madrid

La crisi de les immobiliàries provoca esquerdes a la borsa

L'ona expansiva de la caiguda borsària d'immobiliàries i constructores les dues últimes setmanes ha arrelat a la borsa espanyola i ha fet passar el seu principal indicador, l'Ibex-35, de marcar màxims històrics a ser el menys rendible dels mercats europeus. Companyies com Sacyr, Inmobiliaria Colonial, Fadesa, Metrovacesa, Urbas i, especialment, Astroc han estat de les més afectades per aquest descens.

Actualitzat

El 20 d'abril passat, l'Ibex-35 assolia el màxim històric de 15.080,90 punts, però la caiguda del "sector del totxo" ha situat la borsa a la cua de la rendibilitat anual a Europa, amb una revalorització del 2,73% des del gener, molt per darrere del 13,67% de Frankfurt, el 5,67% de Londres, el 8,78% de París o el 6,12% de Milà.

Els analistes no es posen d'acord sobre si aquest ajustament era necessari i "es veia a venir" o si, al contrari, s'explica per factors puntuals, entre els quals hi hauria una percepció errònia del mercat per part dels inversors, contaminats per la premsa internacional.

Els experts apunten que el 2007 serà l'any en què es donarà per acabat el "boom" immobiliari, iniciat el 1998. Durant els últims vuit anys, el preu mitjà del metre quadrat gairebé s'ha triplicat, passant de 702,8 euros a 2.024.

Juntament amb la desacceleració dels preus, les operacions de compravenda d'immobles també s'estan estabilitzant, ja que només van augmentar un 0,4% el 2006, al mateix temps que han començat a vendre's menys vivendes de les acabades.

Segons la patronal de les grans constructores Seopan, la correcció que es produirà durant aquest 2007 podria fer perillar l'ocupació en el sector, ja que es calcula que per cada 100.000 habitatges que deixin de construir-se es perdran 200.000 llocs de treball.

Les paraules més tranquil·litzadores han vingut d'autoritats econòmiques com el ministre Pedro Solbes, que dies després que es desplomés Astroc assegurava que la caiguda no estava directament relacionada amb el sector constructor i immobiliari. El secretari general de CCOO, José María Fidalgo, i el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, han fet diagnòstics coincidents amb Solbes.

Anar al contingut