El president de Gàmbia, Yahya Jammeh, no reconeix la derrota electoral i no vol marxar del poder (Reuters)
El president de Gàmbia, Yahya Jammeh, no reconeix la derrota electoral i no vol marxar del poder (Reuters)
Banjul

La crisi de Gàmbia provoca la repatriació d'un miler de turistes britànics

El president del país es nega a reconèixer la derrota electoral i ha declarat l'estat d'emergència, i Nigèria i altres països de la zona es preparen per intervenir militarment

RedaccióActualitzat

Gàmbia s'ha convertit en un polvorí. Milers de persones han començat a fugir cap el Senegal davant l'empitjorament de la situació política. També centenars de turistes britànics han començat a ser repatriats després que les autoritats del Regne Unit han recomanat no viatjar a aquest país a causa de la crisi interna. La companyia Thomas Cook ha organitzat vols addicionals per repatriar 985 turistes britànics que hi ha al país africà.

El president, Yahya Jammeh, que ha governat el país durant 22 anys, es nega a reconèixer la derrota electoral als comicis del mes passat i ha declarat l'estat d'emergència per un període de tres mesos.

El mandatari gambià hauria d'abandonar el poder aquest dijous, però s'hi resisteix malgrat les pressions dels seus veïns africans, que amenacen amb una intervenció. De fet, Nigèria i altres països de la zona ja han decidit enviar una força militar a Gàmbia perquè Jammeh respecti el resultat electoral. Fonts del govern nigerià han indicat que la intervenció pot ser "imminent". El president sortint té cada cop menys suports, fins i tot dins del seu propi govern. Tres dels seus ministres han presentat la dimissió després de demanar-li que cedeixi el poder.

Gàmbia és un país de poc més de 10.000 quilòmetres quadrats —el més petit de l'Àfrica continental— i no arriba als dos milions d'habitants. Està situat a l'Àfrica Occidental, envoltat pel Senegal tret de l'oest, en què l'estuari del riu Gàmbia toca l'oceà Atlàntic. És una antiga colònia britànica que es va independitzar fa 52 anys.

♦ El president de Gàmbia declara el país un "estat islàmic"

 

Anar al contingut