Treballadors d'una cooperativa.
Treballadors d'una cooperativa.
Barcelona

La creació de cooperatives es dispara en plena crisi: augmenta 36% l'últim any

En l'últim any, segons dades de la federació que les agrupa, han augmentat en un 36%, un increment que no es donava des de feia gairebé deu anys. Ha estat la solució per a moltes persones que s'han quedat sense feina: ajuntar-se i impulsar una cooperativa de treball, és a dir, una empresa en què els treballadors també són els propietaris.

RedaccióActualitzat
El context actual té múltiples conseqüències. Una d'elles és que s'ha disparat la creació de cooperatives a Catalunya. En l'últim any, segons dades de la federació que les agrupa, han augmentat en un 36%, un increment que no es donava des de feia gairebé deu anys. Les dades, doncs, confirmen que aquesta ha estat la solució per a moltes persones que s'han quedat sense feina: ajuntar-se i impulsar una cooperativa de treball, és a dir, una empresa en què els treballadors també en són els propietaris.

L'Encarna n'és un exemple, va arribar a una cooperativa de treball on treballen, sobretot, discapacitats, després que tanqués l'empresa de pintures on treballava. I va ser, justament, en un moment en què la cooperativa necessitava començar a fabricar productes propis. Amb la crisi, estaven tancant moltes de les indústries per a les quals treballaven fent embalatges, i si volien mantenir la feina els calia buscar nous clients, posar diners i canviar el funcionament de tota la vida.

És així com es van animar a fabricar i envasar pintures, una decisió que els va exigir "incrementar les aportacions dels socis en el capital, flexibilitzar horaris i llocs de treball", tal com explica Francesc Martínez de Foix, director general del grup. "Hem hagut de fer coses que no pensàvem que hauríem de fer i hem hagut d'aprendre-les a fer", afegeix. Tot això els ha portat a ser "una empresa especialment àgil i especialment flexible, cosa que no es podia suposar d'una empresa de persones amb discapacitat".

Aquests últims anys els han reduït les subvencions que rebien pel fet de tenir treballadors amb discapacitat. Però, per contra, a l'hora de trobar nous clients ara compten amb el pes que té l'anomenada "responsabilitat social corporativa", és a dir, l'interès de moltes empreses per difondre que els seus productes s'han fabricat en un centre especial de treball.

El resultat final és que hi ha més feina, i això ja s'ha traduït en 40 persones noves contractades només en aquest primer trimestre de l'any.
Anar al contingut