"Google i el cervell mundial" s'endina en el projecte Google Books.
"Google i el cervell mundial" s'endina en el projecte Google Books.
Sant Joan Despí

La coproducció de TV3 "Google i el cervell mundial", al San Francisco International Film Festival i al Docville de Leuven

El documental, que també es projectarà al festival Docville de Leuven, s'endinsa en el polèmic projecte Google Books, que va posar en peu de guerra els escriptors pels drets d'autor.

RedaccióActualitzat
El documental "Google i el cervell mundial", coproduït per TV3, serà al 56è Festival Internacional de Cinema de San Francisco i al Docville de Leuven (Bèlgica), en la secció d'internet SHIFT -CRTL.

Dirigida per Ben Lewis i produïda per Polar Star en coproducció amb TV3, la BBC, Arte/ZDF i TVE, la cinta es va estrenar mundialment a la World Documentary Competition, del reconegut Festival Sundance, que se celebra cada gener a Salt Lake City, la capital de l'estat de Utah dels EUA.

A més del Sundance, el festival de cine independent més prestigiós del món, el llargmetratge-documental també va estar seleccionat al DocLounge a Suècia, Al Rincon International Film Festival de Puerto Rico i al Cleveland Film Festival.

Google i el Cervell Mundial - Tràiler from Polar Star Films on Vimeo.



"Google i el cervell mundial" és una atrevida introspecció crítica a la història del projecte més ambiciós de Google i d'Internet: Google Books, en què Google es va proposar escanejar tots els llibres escrits per la humanitat, amb la intenció de recopilar la totalitat del coneixement mundial i, fins i tot, crear una forma d'intel·ligència superior (idea que va predir l'escriptor de ciència ficció HG Wells el 1937 en "El cervell mundial"). Tot i això, més de la meitat dels llibres que Google va començar a escanejar estaven sota drets d'autor, fet que va provocar que autors d'arreu del món llancessin una campanya per aturar l'empresa, que va culminar als jutjats de Nova York l'any 2011.

El documental és una pel·lícula sobre els somnis, els dilemes i els perills d'Internet. Ha estat filmada als Estats Units, Europa, Àsia i Amèrica Llatina; en universitats com Harvard i Oxford i en venerables biblioteques com la Biblioteca Nacional de París, la Biblioteca de Montserrat i la Vasconcelos de Mèxic. També s'ha rodat a l'espectacular seu de Google a Mountain View, Califòrnia.

A la pel·lícula, el director, Ben Lewis, reuneix les idees dels teòrics, crítics i personalitats més rellevants d'internet i les noves tecnologies (de Jaron Lanier a Eugeny Morozov i Laurence Lessig). Amb ells ha obert un vibrant diàleg sobre el futur del coneixement i de la informació a la xarxa. També ha entrevistat alguns dels bibliotecaris més notables del món (com Roger Darnton i Jean Noel Jeanneney) i ha revelat les històries excepcionals d'escriptors que han lluitat contra els escanejos de Google.

Ben Lewis és un reconegut director de films documentals i de sèries culturals de televisió. Entre els seus treballs destaca "The Great Contemporary Art Bubble" (2009), un polèmic documental que va posar de manifest el controvertit tema de l'especulació en el mercat d'art. La seva magnífica sèrie per a la BBC "Art Safari", sobre alguns dels artistes contemporanis més reconeguts, va ser distribuïda mundialment i va obtenir la medalla de bronze del New York Television Award i el Premi Grimme "NRW Sonderpreis Kultur". Acaba de presentar al festival IDFA 2012 el documental "Poor Us: An Animated History of Poverty", que es mostrarà en més de 70 canals de televisió.
Anar al contingut