El president de la COP26 saluda i celebra amb un delegat l'imminent acord a la Cimera de Glasgow (Reuters/Yves Herman)
El president de la COP26 saluda i celebra amb un delegat l'imminent acord a la Cimera de Glasgow (Reuters/Yves Herman)

La COP26 tanca un "acord imperfecte" que fa perillar l'objectiu de frenar l'escalfament

Una esmena introduïda en la votació final per la delegació índia obliga a rebaixar el compromís de reduir l'ús del carbó

Actualitzat

Acord final a la cimera de Glasgow. Després de dues setmanes de cimera i centenars d'hores de negociacions, finalment s'ha consensuat un text amb compromisos per combatre l'escalfament global. És un "acord imperfecte", com han destacat alguns dels delegats, que no obliga a limitar l'escalfament global en 1,5 graus, però sí que ho inclou com a objectiu a assolir abans de finals de segle.

El document insta els països més rics a doblar el finançament de les polítiques que han de fer les nacions més vulnerables fins al 2025 per poder fer la transició cap a les energies renovables i retallar l'emissió de gasos contaminants.

Aposta per l'eliminació progressiva del carbó i per accelerar la transició energètica en aquesta dècada.

 

El text també inclou la reducció en un 45% de les emissions de diòxid de carboni per al 2030. Aquesta reducció es fixa respecte a les dades del 2010. I la retirada de subvencions als combustibles fòssils.

L'objectiu és que s'arribi a una emissió zero a mitjans de segle.

Acord en la pròrroga

La cimera de clima havia d'acabar aquest divendres, però els delegats s'han donat un dia més per negociar.

La presidència britànica ha presentat aquest matí un tercer esborrany per aconseguir un consens. Al migdia, el president Alok Sharma ha convocat un plenari amb les delegacions per introduir esmenes en l'esborrany i, poc després, ha pressionat per forçar una votació aquest mateix vespre.

Sharma ha demanat a totes les delegacions que siguin "generoses" i que cedeixin en alguns aspectes de l'acord. Els ha demanat generositat i tenir una visió mes àmplia de quina situació està vivint el planeta per arribar a un acord concret.

En la mateixa línia, Frans Timmermans, cap de la delegació de la Unió Europea, ha pregat al conjunt de delegacions: "No matin aquest moment demanant nous textos o exigint esborrar això o allò altre..." i els ha comminat a arribar avui mateix a un acord.

L'Índia força un canvi d'última hora

La Xina i l'Índia han estat dos dels països que més objeccions han posat a l'esborrany presentat aquest dissabte. Són, amb els Estats Units, els tres grans emissors de gasos d'efecte hivernacle.

L'Índia ha introduït un canvi d'última hora en l'acord final de la cimera. El representant de la delegació ha demanat canviar la formulació de l'article 36, que planteja l'eliminació progressiva del carbó i altres combustibles fòssils. L'Índia ha demanat que no s'expliciti la paraula "eliminació", sinó la "reducció" tenint en compte les "circumstàncies nacionals" de cada país. Una proposta avalada per la Xina.

A contracor, la resta de delegacions han acceptat la modificació del text.

Alok Sharma no pot amagar les llàgrimes en un moment de la votació
Alok Sharma no pot amagar les llàgrimes en un moment de la votació

Amb llàgrimes als ulls, el president de la COP26 ha demanat disculpes per "com s'ha desenvolupat tot el procés", en relació amb la modificació final introduïda en el text: "Entenc la decepció, però és vital que protegim les mesures". La sala del plenari, reunida per aprovar el document final de la cimera, l'ha ovacionat.

Reaccions a l'acord de la COP26

Qui no ha trigat a manifestar, i reafirmar, la seva decepció pels resultats assolits a Glasgow ha estat l'activista pel clima Greta Thunberg. En un tuit, Thunberg ha dit que la cimera "es pot resumir en un "bla, bla, bla...". I avisa: "El treball real continua fora d'aquesta sala":

 

Altres organitzacions ecologistes com SEO/BirdLife consideren l'acord de Glasgow "totalment insuficient" perquè la fi dels combustibles fòssils i dels subsidis associats "està expressat en termes massa tímids com per impulsar la transformació colossal requerida".

 

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha dit que el resultat de la conferència mundial del clima és un reflex dels "interessos, les contradiccions i l'estat de la voluntat política" del món actual. Per ell, s'han fet "passos positius, però no suficients":

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut