París

La COP21 aprova un acord que inclou un màxim d'escalfament de 2 graus i la revisió dels objectius cada 5 anys

Després de dies de negociacions i hores de retard, la cimera de París aconsegueix aprovar un acord global per a 195 països

Actualitzat

La cimera pel clima de París ha vist l'acord. Després de dues setmanes d'intenses negociacions entre les 195 delegacions nacionals que hi han participat, la COP21 ha aconseguit segellar un acord global que ha de garantir la lluita contra el canvi climàtic.

L'acord inclou un màxim escalfament de 2 graus de temperatura amb l'esperança de poder-lo reduir a 1,5. També específica que serà revisable cada 5 anys i promet 100.000 milions de dòlars als països en vies de desenvolupament.

L'acord és jurídicament vinculant en part. És a dir, obliga els països a complir-lo, però no en la seva totalitat. Una part essencial, com són els objectius nacionals de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, no són vinculants i tampoc hi apareix cap xifra concreta. Aquesta era la postura dels Estats Units, la Xina i l'Índia.

Del total de delegacions, 186 països han presentat un pla de reducció d'emissions.

L'acord té onze pàgines i una part, anomenada "decisió", que l'amplia en vint més. Ara l'han de ratificar els països firmants en els seus parlaments o executius nacionals. Perquè entrei en vigor cal que ho facin un mínim de 55 països que representen el 55% de les emissions mundials. L'acord es començarà a aplicar el 2020.

Dies de negociacions, hores de retard

La proposta d'acord s'ha presentat aquest dissabte al migdia en un acte carregat de solemnitat i presidit pel secretari general de l'ONU, Bank Ki-moon, i pel president francès i amfitrió de la cimera, François Hollande.

La posada en escena feia pensar en una aprovació plàcida. Aquest cop sí, i després d'un dia i mig de retard, semblava que havia arribat l'hora. Les delegacions tenien fins a les 15.45 per revisar el text. La tarda, però, s'ha carregat d'incertesa. Primer s'ha ajornat la reunió plenària fins a les 17.30, però no ha començat fins a les 19.20, gairebé dues hores després. L'espera ha fet témer per l'acord.

No és clar què ha provocat aquest retard, però tot apunta a una petició dels Estats Units que volien canviar una part del text. Una frase on es deia "han de" en comptes de "haurien de".

Finalment, a les 19.27 s'ha fet història: el president de la COP21, Laurent Fabius, segellava l'acord amb un cop de maça. L'acord ha estat rebut amb cinc minuts d'ovació. La frase de Fabius ho ha deixat tot clar: "Aquest petit martell pot fer grans coses."

 

La proposta d'acord

El president de la cimera, Laurent Fabius, ha comparegut aquest migdia per explicar la proposta d'acord a què han arribat els països participants. Fabius ha definit la proposta d'acord com històrica, ambiciosa i, alhora, equilibrada. I ha volgut destacar que el text de l'acord es manté fidel al mandat de Durban i que reconeix la noció de "justícia climàtica".

L'objectiu final de l'acord és que la temperatura del planeta no creixi per sobre dels dos graus, i el president de la cimera ha insistit davant els delegats internacionals que s'hauran d'intensificar els esforços de tots els països per intentar que l'escalfament màxim sigui d'un grau i mig. Segons ha anunciat Fabius, el principi d'acord regula que cada 5 anys es farà un balanç dels èxits assolits en matèria de control climàtic.

Emocionat en alguns moments del seu discurs, Fabius ha dit que tots els països reunits a París tenen la responsabilitat de "no deixar passar aquesta ocasió única" i que s'havia d'aprofitar un context molt positiu per aprovar un text d'acord universal que "és necessari per al món però també per a cada país" i un instrument per a la lluita contra la pobresa i a favor de la pau mundial.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha instat tots els països reunits a París a aprovar la proposta d'acord i ha dit que "les solucions al canvi climàtic estan sobre la taula i s'ha de tenir la valentia de prendre-les".

El debat crucial era veure com s'ajudava financerament els països menys desenvolupats per complir els objectius. La proposta d'acord fixa un sòl de 100.000 milions de dòlars que s'han de destinar als països en desenvolupament per ajudar-los en la seva transició energètica. Aquesta serà una xifra inicial que haurà d'incrementar-se a partir del 2020.

Manifestacions i veus escèptiques

Malgrat l'optimisme i la felicitació general del president de la cimera a tots els participants, algunes veus ja han criticat que s'ha arribat a un acord de mínims que queda lluny de les expectatives inicials. Milers de persones s'han manifestat pel centre de París.

Des de les ONG s'aplaudeix l'acord com una victòria moral, però es demana més concreció en les mesures per complir els objectius.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut