Seül

La conversa amb la torre de control confirma que el capità del "Sewol" va trigar 40 minuts a donar l'ordre d'evacuació

El capità va parlar fins a 11 vegades amb la torre abans no va demanar als passatgers que abandonessin el vaixell, actuació que hauria impedit salvar moltes vides

RedaccióActualitzat

Les autoritats coreanes han publicat la conversa entre el capità del "Sewol" i la torre de control en el moment dels fets. D'aquesta manera s'ha pogut saber que el capità va trigar 40 minuts a donar l'ordre d'evacuació i que va parlar fins a 11 vegades amb la torre abans no va demanar als passatgers que abandonessin el vaixell. Aquesta actuació hauria impedit salvar moltes vides.

Dimecres, quan faltaven cinc minuts per a les nou, Lee Joon-seok, de 69 anys, va demanar ajuda per ràdio als serveis d'emergència en detectar que la nau que capitanejava s'inclinava. Durant 40 minuts va trucar fins a 11 cops a la torre de control. Però no va ser fins a dos quarts de 10 que va ordenar als passatgers que sortissin del vaixell.

Abans, el capità va sol·licitar als passatgers que es quedessin als seus seients, una decisió que segons els experts podria ser el principal motiu que la majoria de les 476 persones que es trobaven al "Sewol" quedessin fatalment atrapades a l'interior.

Aquest dissabte mateix la màxima autoritat del vaixell va dir que havia demorat la sortida del passatge perquè considerava que a fora corrien perill ja que feia mala mar i era impossible desplegar embarcacions de rescat. Aquesta és l'explicació que va donar el capità després de ser detingut per la policia juntament amb altres membres de la tripulació, que van abandonar l'embarcació abans que els passatgers. Les autoritats sudcoreanes han prohibit sortir del país entre 30 i 40 persones relacionades amb l'accident.

Continuen buscant cossos

La millora del temps ha permès aquest diumenge que el personal de rescat subaquàtic seguís la recerca dels cossos, per la qual cosa s'han aconseguit treure 19 cadàvers més, xifra que segur que augmentarà en les pròximes hores.

Dels 476 passatgers, 325 eren alumnes de 16 i 17 anys d'un institut de batxillerat d'Ansan, a la perifèria de Seül. El subdirector del centre es va suïcidar divendres, dos dies després de ser rescatat.

D'altra banda, avui s'ha confirmat la mort d'un operari dels serveis de salvament que havia entrat en coma després de rebre un fort cop al cap durant les tasques de rescat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut