Barcelona

La contaminació de l'aire arriba al màxim dels últims mesos

Avís preventiu a quaranta municipis de l'àrea de Barcelona pels nivells elevats de diòxid de nitrogen

RedaccióActualitzat

Continua l'avís preventiu de contaminació per diòxid de nitrogen a quaranta municipis de l'àrea de Barcelona i tot apunta que continuarà fins dilluns que ve. Són els municipis que formen part de la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric, que inclou Barcelona, l'àrea metropolitana i poblacions com Sabadell, Terrassa o Granollers.

De moment, és avís preventiu perquè, des del 12 de juny, s'ha superat el valor de 160 µg/m³ en set punts de mesurament. En una estació, la de Gràcia-Sant Gervasi, s'ha superat en una ocasió el valor límit diari, establert en 200 µg/m³.

L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental. L'objectiu és reduir les emissions de contaminants per evitar l'episodi ambiental.

Per això s'aconsella agafar el transport públic en lloc del privat. I, en cas d'agafar el cotxe, compartir-lo o fer una conducció eficient, evitant accelerades o frenades brusques.

El diòxid de nitrogen és un dels contaminants més nocius per a la salut de les persones i el genera el trànsit. Com es pot veure en aquest gràfic de la contaminació per NO2 les últimes 24 hores al barri de Gràcia, els nivells augmenten considerablement les hores de més trànsit.

A partir del desembre d'aquest any, en episodis d'alta contaminació es restringirà la circulació als vehicles sense etiqueta de la DGT dins el perímetre de les rondes.

La plana de Vic ha tingut la meitat dels episodis d'ozó de Catalunya

Segons la Comissió de Contaminació Atmosfèrica del Grup de Defensa del Ter, la plana de Vic ha tingut el 50% dels episodis de contaminació per ozó troposfèric que hi ha hagut a Catalunya. Les mostres s'han recollit a les estacions de Tona, Vic i Manlleu.

Durant aquesta primavera, dels 11 episodis d'ozó que s'han registrat, deu han tingut lloc en aquesta zona. Quatre han superat els nivells d'avís a la població.

El Grup de Defensa del Ter ha alertat que la plana de Vic no és especialment productora de precursors d'ozó, sinó que la font principal és la contaminació de l'aire de la conurbació de Barcelona.

Anar al contingut