La Constituent veneçolana pren possessió en plena polèmica pel recompte de vots

RedaccióActualitzat

Veneçuela viu el polèmic relleu al seu Parlament. Els nous representants de l'Asemblea Constinuent veneçolana han pres possessió enmig de prostestes i celebracions i amb l'ombra del dubte per la jornada electoral i el recompte de vots.

La policia militar veneçolana ha entrat a l'hemicicle per facilitar el relleu dels diputats. Els legisladors actuals han de cedir els seus escons als nous parlamentaris, la majoria de la línia oficialista després del boicot a les eleccions dels contraris a Nicolás Maduro.

Els 545 delegats elegits diumenge, inclosa la dona del president, Nicolás Maduro, i figures fins ara destacades del govern, han accedit a la seu del Parlament i han fet la sessió inaugural, mentre a l'exterior es manifestava una multitud chavista.

El degà dels constituents, Fernando Soto, és qui ha inaugurat la sessió d'una assamblea que, segons ha dit, té com a objectiu lluitar contra l'opressió estrangera i la de la burgesia nacional. Fins i tot hi ha participat un sacerdot, que ha beneït la nova cambra, perquè porti la pau a Veneçuela. 

El "retorn" de Chávez

Els partidaris de Maduro han escenificat la victòria a la Constituent amb una imatge simbòlica: el retorn del quadre de Chávez i Bolívar a l'hemicicle. Els retrats d'Hugo Chávez es van retirar de la sala al gener de 2016, després que el Parlament va quedar en mans de la majoria opositora.

 

L'excancellera Delsy Rodríguez portarà el timó d'aquest nova poderosa assemble. En el seu primer acte, Rodríguez  ha homenatjat Hugo Chávez i ha destacat els nombrosos obstacles superats, al seu parer, per fer callar "la veu del poble".

El paper de la Constituent

Rodríguez ha dit que la nova constituent començarà a treballar a partir de demà. No se sap si dissoldrà o no el Parlament, però entre els encàrrecs de Maduro hi ha que s'aixequi la immunitat als diputats opositors i que es prengui el control de la fiscalia. 

Es desconeix què passarà amb l'Assamblea Nacional. Si conviurà amb la Constituent, fent les sessions paral·lelament, si tindrà sales diferents dins la mateixa seu, o directament desapareixerà. Ara, de moment, compartiran edifici, només els separa un pati. 

L'Assamblea Constituent té la missió de reescriure la Constitució, que data del 1999 sota el mandat de Hugo Chavez. 

Celebracions i protestes

Els chavsites han pres el carrer per celebrar la constitució de l'Assemblea. També hi ha hagut convocades manifestacions en contra.


Boicot i dubtes per la jornada electoral

Ni l'oposició ni bona part de la comunitat internacional reconeixen la nova Assemblea Constituent, que va sorgir de les polèmiques eleccions de diumenge. L'empresa que va fer el recompte dels vots va denunciar la manipulació de les dades de participació i la fiscalia ja ha obert una investigació.

La fiscalia, de fet, ha demanat als tribunals que anul·lin aquesta Assemblea per les sospites de frau en els comicis. Un tribunal, però, ja ha rebutjat aquesta petició.

Enmig d'aquest clima, el govern de Veneçuela ha anunciat aquest divendres que ha excarcerat el líder opositor Antonio Ledezma.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut