Madrid

La Constitució centre la campanya en el seu aniversari amb el debat sobre si cal reformar-la

Actualitzat

La Constitució s'ha convertit en el tema estrella de la campanya electoral del 20 de desembre. Coincidint amb el Dia de la Constitució, Rajoy ha dit que no es tanca a una possible reforma. Rivera ha demanat als qui en vulguin sortir que tornin a la Constitució.

Sánchez s'ha referit al pas de l'estat autonòmic al constitucional. Iglesias considera que les elits han traït el pacte i ara cal renovar-lo i Homs ha acusat de cínics els qui proposen reformar la carta magna perquè ja s'ha fet per la porta del darrere.

El PSOE es copromet amb la reforma

El PSOE dedica una àmplia part del seu programa electoral a la reforma de la Constitució. Ofereix una solució a l'intent de ruptura de Catalunya i a un estat autonòmic que considera obsolet. Així s'expressava Pedro Sánchez:

"Jo crec que la reforma constitucional clarament és l'oportunitat que tenim de poder fer front als grans desafiaments que té Espanya en general. El desafiament de la convivència que està patint ara mateix Catalunya com a conseqüència de l'independentisme. Nosaltres volem caminar de l'estat autonòmic al federal. En definitiva, reconèixer les singularitats que té Espanya i les que té Catalunya en la nostra Constitució."

En la mateixa línia ha parlat Carme Chacón a Lleida. De perquè el PSC és l'únic que pot liderar el canvi de la carta magna:

"Per garantir els drets fonamentals bàsics com l'educació i la sanitat i la dependència en aquest país. I perquè necessitem una reforma que relacioni Catalunya amb la resta d'Espanya a través d'un estat federal que permeti que la convivència sigui la manera de governar."

Iceta i Àngel Ros han incidit en el canvi de nom de Convergència Democràtica. A diferència dels antics convergents, han dit, que els socialistes no han d'avergonyir-se de res. Garanteixen als independentistes decebuts que ara el PSC és qui millor defensa el catalanisme.

Rajoy no tanca la porta a la reforma

Mariano Rajoy ha volgut deixar clar que la Constitució espanyola té molt bona salut i que, sota el seu ordenament, Espanya ha viscut els seus millors anys. I, tot i que no considera que la seva reforma sigui una prioritat, ha dit que està disposat a escoltar els plantejaments que es facin en aquest sentit. 

"Tothom diu que cal reformar la Constitució, però tenen tots el mateix problema, que és que no se sap exactament què volen reformar de la Constitució. Jo no m'hi tanco, evidentment. Si algú vol fer un plantejament,  jo estic disposat a considerar-lo."

Considera que hi ha temes de la Constitució que no es poden abordar sense el consens de tothom, com ara la qüestió autonòmica o la política de defensa. 

Rajoy també s'ha referit a unes declaracions d'Albert Rivera en què no descarta ser president amb el suport del PSOE i de Podem. Rajoy ha dit que, si guanya les eleccions, un pacte d'aquest estil no s'ajustaria a paràmetres democràtics. 

"Els espanyol han de tenir en comtpe els missatges que els envien alguns. Jo dic que, si no guanyo les eleccions, jo no formaré govern."

En clau catalana, la número tres de la llista per Barcelona, Alícia Sánchez-Camacho, ha avisat que el PP no permetrà fer canvis a la Constitució per cedir a l'independentisme. 

"Això el Partit Popular no ho permetrà perquè la Constitució ha de continuar sent una Constitució de tots. No es pot per cedir al xantatge, al desafiament i a la il·legalitat d'Artur Mas i dels independentistes, que a més no representen la majoria dels catalans"

Sánchez-Camacho també s'ha referit al líder de Ciutadans i l'ha acusat de voler arribar al poder a qualsevol preu.

Homs denunciar el "cinisme" de les promeses de reforma

Coincidint amb el Dia de la Constitució, Democràcia i Llibertat ha volgut reunir tres generacions al Parc de la Ciutadella: la del candidat Francesc Homs; la del número 10 per Barcelona, Aleix Sarri; i la de l'historiador Jaume Sobrequés. L'exsenador socialista, per cert, és l'únic que va tenir opcions de votar la carta magna espanyola. En aquest sentit, Homs diu que "hi ha hagut a Catalunya moltíssima més gent que ha votat a favor de la independència que a favor de la Constitució espanyola."

Homs ha deixat clar que avui commemoraven una altre efemèride, els 83 anys de l'obertura del Parlament, el 6 de desembre de 1932. De la reforma de la Constitució, diu, ni parlar-ne:

"El que denunciem és un cert acte de cinisme: proposar a aquestes alçades de la pel·lícula reformes constitucional quan, de fet, ja s'han dut a terme. I les ha dut a terme tant el partit dels socialistes com el Partit Popular. I ho han fet per la porta del darrera."

Homs admet que a Madrid assistiran a una eventual comissió per reformar la Constitució, però serà, diu, per explicar que cal una independència pactada.

Unió presenta la "disposició catalana" de la Constitució

Unió ha escollit el Dia de la Constitució per explicar la seva proposta estrella, la disposició catalana. No cal reformar la carta magna, diu Duran, però el text hauria de recollir les dues principals demandes que, a parer seu, fa Catalunya, el reconeixement de la realitat nacional i el concert fiscal. 

"Si tinguéssim l'instrument de finançament que té el País Basc no haguèssim tingut problemes amb les farmàcies, no tindríem problemes per pagar a final de mes els concerts amb els hospitals"

No hi ha cap altra opció, assegura Duran. Ciutadans ofereix més Espanya i els sobiranistes, diu, impossibles. 

"L'única veu catalana que té una proposata pòpia per a Catalunya i que, per tant, com a tal veu catalana és l'única que va al debat de la Constitució, és la nostra, la d'Unió."

Iglesias demana plasmar el canvis socials a la Constitució

Per a En Comú Podem, avui no hi ha res a celebrar i a la moribunda Constitució del 78 caldria fer-li un rèquiem. Xavier Domènech ha recordat que la Generalitat es va recuperar abans d'aprovar-se la Constitució i, des de Madrid, Pablo Iglesias ha demanat una nova constitució per un nou estat:

"Espanya ha canviat ja. I del que es tracta ara és de que canviï el govern i el parlament. Aquest canvis que ja són una realitat a la societat s'han de plasmar a la Constitució."

ERC diu que cap partit canviarà la Constitució per Catalunya

Els republicans asseguren que cap partit espanyol canviarà la Constitució per Catalunya. Per això, Joan Tardà recepta una resposta contundent:

"A les armes, a les armes electorals. Ara, els segadors només tenen una arma... els vots."

Gabriel Rufian ho ha expressat amb altres paraules:

"Catalans, a les urnes. Som República"

Ciutadans vol una nova etapa política

El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, ha explicat la seva proposta de reforma constitucional:

"En aquest moment en que uns volen trencar la nostra Constitució i el nostre país, els que volem seguir convivint hem de reformar le institucions i donar un nou impuls al projecte comú espanyol. Però no per satisfer els que volen trencar Espanya sinó per satisfer a la immensa majoria d'espanyol que demanan canvi i una nova etapa política"

Esquerra Unida demana un procés constituent

El candidat de Esquerra Unida - Unitat Popular, Alberto Garzón, també ha parlat de la Constitució:

"Cal una nova Consituticó. No n'hi ha prou amb reformes parcials i d'estètica. Necessitem obrir un procés constituent participatiu. Per això creiem que és necessari iniciar un procés que desemboqui el 2018 en una nova Constitució que hagi estat debatuda per tota la ciutadania de dalt a baix."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut