Estocolm

La conferència de països donants recapta més de 940 milions de dòlars per a la reconstrucció del Líban

La conferència de països donants per a la reconstrucció del Líban, reunits per un dia a Estocolm, han aconseguit recaptar uns 940 milions de dòlars, més de 704 milions d'euros, segons ha anunciat el ministre suec d'Afers Estrangers. Aquesta xifra pràcticament duplica les expectatives previstes a l'inici de la reunió, que s'havia fixat el sostre d'uns 500 milions de dòlars. El primer ministre libanès, Fouad Siniora, ha dit davant la conferència de donants que l'ofensiva militar israeliana contra la milícia xiïta de Hezbollah havia fet retrocedir l'economia libanesa 15 anys.

Actualitzat

El primer ministre libanès, Fouad Siniora, també ha demanat aquest matí davant la conferència de donants a Estocolm que Israel posi fi immediatament al bloqueig aeri i marítim del seu país, que, ha advertit, mina els esforços per reconstruir les zones destruïdes per la guerra.

Durant la seva intervenció en la inauguració de la reunió, Siniora ha assegurat que Israel "continua violant la llei internacional i bombardejant aldees malgrat l'alto el foc". També ha acusat l'exèrcit hebreu d'haver aniquilat la recuperació libanesa dels últims quinze anys.

Per últim, Siniora ha demanat "unir forces per treballar per la pau" al Pròxim Orient i per ajudar en la reconstrucció. "Per prendre decisions històriques fan falta líders històrics", ha dit Siniora. "Unim forces per treballar per la pau", ha afegit. 

La UE ha acordat destinar 54 milions de dòlars -42 milions d'euros- a projectes immediats de reconstrucció al Líban. Els 42 milions d'euros anunciats inclouen 10 milions per ajudar les autoritats libaneses a avaluar els danys, 4 milions per reforçar la seguretat i garantir el respecte de l'estat de dret, 18 milions per reactivar la competitivitat del sector privat i 10 milions per a altres necessitats.

A més, els experts consideren que, com a mínim, fan falta 81 milions de dòlars per reparar danys en les infraestructures del país, més de 50 milions per netejar vessaments de petroli a la costa libanesa i prop de 43 milions per garantir el funcionament del sistema escolar.

La contribució espanyola

El govern espanyol s'ha compromès a aportar-hi 31 milions d'euros. Sis d'aquests milions es destinaran a ajuda humanitària immediata, i els 25 restants, al pla de reconstrucció previst pel bienni 2006-2008.

Així mateix, Suècia havia promès 16 milions d'euros, mentre que Itàlia va aprovar dilluns un paquet d'ajudes de 30 milions d'euros. Per la seva banda, Romania ha avançat una contribució de 500.000 euros.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut