Nova York

La conferència de donants recull 4.000 milions d'euros per reconstruir Haití

Els participants a la conferència internacional de donants per Haití s'han compromès a destinar a la reconstrucció del país gairebé 4.000 milions d'euros en dos anys. La Unió Europea i els Estats Units aportaran conjuntament més de 2.300 milions d'euros a la recuperació del país caribeny, devastat pel terratrèmol del gener. La UE en cedirà uns 1.200 i els EUA, 1.100. A la conferència internacional de donants, que ha organitzat l'ONU en col·laboració amb els EUA i Haití, hi han participat més de 100 països. El govern espanyol contribuirà a la reconstrucció amb 346 milions d'euros

Actualitzat
La UE i els EUA, la major part dels fons

L'aportació de la Unió Europea i els Estats Units suposarà més de la meitat del total compromès a la conferència de donants. Abans de la reunió, la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha destacat que el pla al qual es destinaran els fons "va més enllà de la reconstrucció: inclou la descentralització, inversions en agricultura, educació i infraestructures". Ashton ha demanat un marc legal nou per a Haití que faci sortir el país de la pobresa.

Per la seva part, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha demanat a la comunitat internacional "que deixi de banda les tradicionals reticències a col·laborar amb les institucions haitianes, considerades ineficaces i corruptes, perquè es necessita que el govern del país sigui el pilar sobre el qual es construeixi el desenvolupament".

Espanya, 346 milions

La vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, ha anunciat que Espanya donarà 346 milions d'euros fins al 2013 per a la reconstrucció de les infraestructures d'aquest país.

A banda de la condonació del deute extern, Espanya destinarà aquests milions d'euros per a projectes com la distribució d'aigua i aliments, la reconstrucció d'escoles i la instal·lació de 1.500 habitatges prefabricats.

La vicepresidenta espanyola ha dit que a Haití caldrà fer una reconstrucció física del país, però també de les institucions polítiques i democràtiques. De la Vega ha reconegut que només així els haitians podran passar a fer-se càrrec de la gestió del país, ja que avui dia això no és possible, perquè el govern té una enorme debilitat, fins i tot s'han quedat sense seus.

Més de 100 països han participat en la conferència de donants per a Haití. La trobada, organitzada per l'ONU, ha comptat amb les copresidències d'Espanya, el Brasil, França i el Canadà.

Cal recordar que el sisme que fa tres mesos va devastar Haití va deixar uns 220.000 morts i 1,5 milions de persones damnificades, de les quals 1,3 milions continuen vivint en refugis provisionals a la capital del país, Port-au-Prince. Els haitians consideren que a hores d'ara les seves principals necessitats són la feina, l'educació i l'habitatge, segons una enquesta feta per l'ONG Oxfam.



VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut