Brussel·les

La concentració improvisada a Brussel·les per la "marxa contra la por" acaba amb aldarulls d'un grup d'ultres

Tant l'alcalde de Brussel·les com el ministre de l'Interior havien fet una crida a la població a no participar en la concentració davant la borsa de Brussel·les

RedaccióActualitzat

La plaça de la Borsa de Brussel·les ha tornat a ser testimoni del dol pels atemptats de dimarts, que van causar la mort de 31 persones. Desenes de persones s'han acostat a la zona malgrat que la "marxa contra la por" havia estat desconvocada.

La marxa s'havia de fer a les dues del migdia davant l'edifici de la Borsa de Brussel·les, on s'acumulen les mostres de condol pels atemptats. Les autoritats belgues, però, havien demanat a la població que no hi participés per raons de seguretat. Finalment, no s'ha fet, però alguns ciutadans s'hi han acostat de totes maneres.

Cap a les tres del migdia, un grup ultra d'extrema dreta ha fet acte de presència a la plaça. Un centenar de persones vestides de negre han desplegat una pancarta amb el lema "Casuals against terrorism", que es podria traduir com ultres aficionats al futbol contra el terrorisme. A més, han cridat consignes en flamenc com "Belgian hooligans", "Som a casa nostra" i "Som massa tolerants".

 

Ràpidament han estat encerclats per la policia, que els ha fet fora de davant de l'edifici de la Borsa, però la marxa ha continuat a la plaça, on fins i tot han encès bengales.

 

A poc a poc, la policia els ha encerclat i al cap de 40 minuts els ha fet fora de la plaça. Llavors ha fet servir canons d'aigua per dispersar-los.

Catalunya Informació ha fet un Periscope dels primers moments de la concentració:


Record per a Idomeni

Alguns dels presents a l'inici de la concentració han tingut un record per la situació que viuen els refugiats a Idomeni, que el dia dels atemptats van expressar el suport als belgues.


Ajornada per seguretat

L'alcalde de Brussel·les, Yvan Mayeur, ho havia demanat perquè actualment continua vigent l'amenaça terrorista i perquè cal tenir en compte quina és la capacitat policial sobre el terreny.

"Tenint en compte la capacitat policial sobre el terreny i que la prioritat és la investigació judicial, volem fer una crida perquè no hi hagi manifestació."

Tant Mayeur com el ministre d'Interior belga, Jan Jambon, lamenten la situació i esperen que la marxa es pugui fer en un altre moment.

"Compartim, evidentment, l'emoció de la població, però volem que les manifestacions s'ajornin unes setmanes."

El govern belga i l'alcalde de Brussel·les volen que les manifestacions es puguin fer amb garanties de seguretat i subratllen que ara la prioritat absoluta és la investigació dels atemptats.

La manifestació, anomenada "marxa contra la por", l'havien convocada a través de Facebook Army of Colors i Prayforbelgium, en homenatge a les víctimes del doble atemptat de dimarts i també per condemnar el terror.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut