Barcelona

La comunitat xinesa a Barcelona dóna la benvinguda a l'Any del Cavall

Aquest migdia una rua de dragons xinesos i de castellers, gegants i diables han protagonitzat plegats, per primera vegada, una desfilada a Barcelona per celebrar l'Any Nou Xinès, un cicle que du la força i la rapidesa.

RedaccióActualitzat

Ll'Any Nou Xinès, que enguany recau en el cavall de fusta, ha arribat a Barcelona de la mà de la comunitat xinesa que hi viu i de la Casa Àsia, responsable del projecte "Diversitat i Interculturalitat". El folklore del país asiàtic s'ha pogut veure en la desfilada i les actuacions de grups de dansa i cançó populars de Catalunya i la Xina. Dragons i castellers, gegants i diables, han celebrat plegats, per primera vegada, l'arribada de l'Any Nou Xinès al barri de la Sagrada Família. "Aquest serà un any de canvis, d'energia i estabilitat", ha vaticinat Gaëlle Patin Lalou, responsable del projecte.

Barcelona és la ciutat d'Espanya on viuen més xinesos i n'aplega el 32,1% del total. És l'únic grup immigrant que creix malgrat la crisi i més d'un 60 per cent tenen negoci propi. Això és possible, en molts casos, gràcies als préstecs personals entre els mateixos membres de la comunitat. A Catalunya, hi viuen actualment 50.194 ciutadans procedents de la Xina, xifra que representa el 4,2% de la població estrangera i el 0,7% del total de la població catalana.

Es tracta d'un col·lectiu que arriba amb la família i els amics, i que viuen sobretot a l'àrea metropolitana, on també han promogut esglésies xineses i fins i tot escoles de cultura i llengua, on els nens van els caps de setmana.

Tot i això, també són un col·lectiu amb voluntat d'integració a la cultura del nostre país i progressivament s'han anat incorporant a diverses celebracions, com la Diada de Sant Jordi.

L'avinguda Gaudí s'omple de dracs i llenos

Ha mort l'Any de la Ser,p i el Cavall, que du la força i la rapidesa, ha portat la festa i el xivarri a  l'avinguda Gaudí de Barcelona. Amb aquests ànims s'han aplegat  totes les associacions xineses de la ciutat, amb una desfilada d'unes 800 persones que ha omplert de dracs i lleons els voltants del barri més visitat de la ciutat. Aquest any s'han afegit a la celebració l'Ajuntament de Barcelona i el consolat xinès. Associacions del barri de la Sagrada Família també hi han participat.

L'èxode més gran del món

L'Any Nou és la festivitat més important de la Xina i cada dotze mesos, entre finals de gener i començaments de febrer, milions de persones aprofiten els 40 dies que dura el període de vacances per desplaçar-se amb la seva família i celebrar el nou any lunar. Les autoritats del país calculen que en aquests dies s'efectuen uns 3.600 milions de desplaçaments, sens dubte l'èxode més gran del planeta.
 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut