Barcelona

La comunitat jueva catalana assisteix finalment a l'acte institucional del Dia de l'Holocaust

Els representants de la comunitat jueva catalana han assistit finalment a l'acte institucional del Dia de l'Holocaust i han donat per tancada la polèmica de les últimes setmanes. La comunitat jueva havia anunciat que no assistiria a l'acte del Palau de la Generalitat, presidit pel conseller d'Interior, Joan Saura. La presència de Saura en una manifestació en contra de la incursió israeliana a la Franja de Gaza havia causat malestar entre aquesta comunitat. El Dia Internacional de Record a les Víctimes de l'Holocaust commemora, a tot el món, l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz, el 27 de gener del 1945.

Actualitzat
Fa 64 anys que les tropes de l'exèrcit soviètic topaven, en territori polonès, en el seu avanç cap a Alemanya, amb un camp de presoners anomenat Auschwitz. En aquell moment, la humanitat va mirar de cara l'horror dels camps d'extermini nazis, on es van assassinar prop de sis milions de jueus. L'extermini jueu també va anar acompanyat de l'assassinat sistemàtic de centenars de milers de persones pel seu origen ètnic, com ara els gitanos, i d'altres, per les seves creences religioses o per la seva orientació sexual.

Fa quatre anys que les Nacions Unides van declarar el 27 de gener Dia Internacional de Record a les Víctimes de l'Holocaust. Amb aquest motiu, a tot el món s'hi han fet actes en record dels milions de víctimes de la barbàrie nazi.

Es tanca la polèmica entre la comunitat jueva i el conseller Saura

A Catalunya també s'hi han fet diversos actes en memòria de l'holocaust. Tot i així, la comunitat jueva havia manifestat que no assistiria a totes les celebracions com a conseqüència del posicionament crític amb Israel que ha mantingut el conseller d'Interior, Joan Saura, en les tres setmanes de conflicte a Gaza. Arran d'aquesta polèmica, la comunitat jueva de Catalunya tenia previst absentar-se en l'acte presidit per Saura al Palau de la Generalitat.

Finalment, la comunitat jueva de Barcelona ha assistit a l'acte institucional de la Generalitat. L'homenatge ha començat amb un minut de silenci, seguit de les intervencions de representants del poble gitano i de l'Amical Mauthausen. El conseller Joan Saura ha tancat els parlaments i ha alertat de l'ús partidista que es fa de l'antisemitisme. Saura ha dit que "hem d'estar atents a les actituds que posen en perill la convivència i combatre-les amb instruments democràtics". 

També s'ha notat la presència de la comunitat jueva a la posterior encesa d'espelmes, a la plaça de Sant Jaume. L'acte ha començat amb la música de la pel·lícula "La llista de Schindler". Tot seguit s'han encès deu espelmes en record dels sis milions de jueus víctimes de l'holocaust i dels quatre milions de víctimes als camps nazis. L'agenda d'actes també ha inclòs la inauguració d'una exposició sobre el genocidi nazi dels gitanos.

"L'antisemitisme no ha mort a Catalunya"

La commemoració del Dia de l'Holocaust, però, va començar aquest dilluns, al Parlament de Catalunya, on es va retre homenatge als milions de persones assassinades als camps d'extermini. L'acte, en què van assistir el president català, José Montilla, i els representants de la comunitat jueva, que van denunciar que "l'antisemitisme no ha mort a Catalunya", es va iniciar amb una encesa solemne d'espelmes. Tot fa indicar que la trobada finalment els ha fet canviar d'opinió, i ha servit per rebaixar la tensió.

Montilla es va comprometre a "frenar" qualsevol acció antisemita que es pugui produir a Catalunya. En la seva intervenció a l'acte institucional del Parlament per homenatjar les víctimes de l'holocaust nazi, Montilla ha expressat que estarà "atent" per evitar l'antisemitisme i qualsevol "menyspreu a la dignitat humana per raons de raça, creença o orientació sexual", i ha assegurat que l'obligació del govern passa per garantir la "convivència".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut