París

La comunitat internacional crida a la "reconciliació i el perdó" en la transició a Líbia

Els "amics de Líbia" han definit a París el "full de ruta" per a la transició al país africà i han coincidit a demanar que es basi en "la reconciliació i el perdó". L'amfitrió de la trobada, el president francès, Nicolas Sarkozy, ha destacat en la clausura de la cimera que "no es pot fer res sense pau i perdó". Seixanta països, l'ONU i la Lliga Àrab han participat en la trobada, així com el Consell Nacional de la Transició libi, que ha rebut el reconeixement de Rússia.

Actualitzat
La cimera a l'Elisi, promoguda pel mateix Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron, també ha servit per desbloquejar "immediatament" 15.000 milions de dòlars, segons ha informat el president francès en la roda de premsa de clausura. Sarkozy ha subratllat que "desenes de milers de vides" s'han salvat gràcies a l'operació militar comandada per l'OTAN i aprovada per l'ONU.

Per la seva part, David Cameron ha subratllat que la batalla a Líbia "encara no ha acabat" i ha corroborat que l'OTAN i els aliats "mantindran les operacions mentre sigui necessari per protegir els civils".

El president del Consell Nacional de la Transició, Mustafa Abdel Jalil ha destacat que la comunitat internacional i el poble libi tenen a les mans "allò que vam prometre: l'estabilitat, la pau i la reconciliació".

I la cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton, ha fet una crida a la reconciliació a Líbia i ha reclamat a les noves autoritats que "continuïn la lluita contra l'extremisme violent" i que garanteixin que "les armes de Gaddafi no esdevinguin una amenaça per als veïns de Líbia i el món". També ha promès suport al nous líders libis en la construcció d'una Líbia democràtica.

En nom del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero ha demanat als seus col·legues que "afavoreixen" la democràcia a Síria després d'haver-ho fet a Líbia.

La reunió ha tingut lloc a París, que fa mig any ja va ser la seu de la cimera prèvia a l'operació militar per destronar Moammar al-Gaddafi. Si a la primera trobada algunes potències es van mostrar reticents a proclamar la victòria dels rebels, ara totes van canviant el discurs.

Així, el Ministeri d'Afers Estrangers de Rússia ha afirmat en un comunicat que reconeix "com a autoritat de poder" el CNT i que saluda "el seu programa de reformes, que preveu l'adopció d'una nova Constitució, l'organització d'eleccions i la formació d'un govern".

També la Xina, que com Rússia es va abstenir al març en la votació de la resolució 1973 del Consell de Seguretat de l'ONU, ha fet un gest als rebels en admetre que tenen un "rol considerable", encara que el reconeixement oficial trigarà una mica més. Pequín participa com a observadora en la cimera.

S'esperava també què diria Algèria, país que ha acollit part de la família de Gaddafi i on se sospita que hauria demanat asil, sense èxit. En aquest cas, s'ha declarat disposada a reconèixer el govern rebel quan s'hagi format un executiu "representatiu de tot el país".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut