Washington | Brussel·les

La comunitat internacional condemna l'assassinat abans d'aprovar la creació d'un tribunal sobre la mort de Rafiq Hariri

Els Estats Units, la Unió Europea, Rússia i la majoria de capitals occidentals han condemnat unànimement l'assassinat del ministre libanès Pierre Gemayel. Síria, la principal sospitosa d'estar al darrere d'aquesta mort, també l'ha condemnada. George Bush ha demanat una investigació urgent per "identificar" qui en són els autors i ha exigit al Consell de Seguretat de l'ONU que designi el tribunal que ha de jutjar els assassins de l'exprimer ministre libanès Rafiq Hariri, mort també en un atemptat el 2005. I dit i fet, perquè aquest tribunal s'ha constituït aquest dimarts a la nit. Javier Solana, en nom de la UE, ha qualificat l'atemptat de "covard".

Actualitzat
El president dels Estats Units, George W. Bush, ha condemnat enèrgicament l'atemptat que ha costat la vida a Pierre Gemayel i ha fet una crida perquè s'obri una investigació completa que permeti "identificar" quina "gent i quines forces" hi ha al darrere de la seva mort. Aprofitant una al·locució a les tropes nord-americanes a Hawaii, Bush ha dit que Washington dóna suport als esforços del govern libanès per "defensar la seva democràcia contra els intents de Síria, l'Iran i els seus aliats de fomentar la inestabilitat i la violència" al Líban.

Constitució del tribunal internacional

El president nord-americà ha invitat el Consell de Seguretat de l'ONU a actuar ràpidament per designar avui mateix el tribunal especial internacional que ha de jutjar els presumptes responsables de l'assassinat de l'exprimer ministre libanès Rafiq Hariri, l'any passat. Després d'aquest suggeriment, el consell de seguretat de les Nacions Unides ha aprovat la creació d'aquest tribunal especial internacional que, a banda de l'assassinat de Hariri, també investigarà altres homicidis polítics. L'aprovació s'ha fet poc després d'una declaració presidencial condemnant l'assassinat de Gemayel.

Poc abans de les declaracions de Bush, el número 3 del Departament d'Estat, Nicholas Burns, havia declarat en una conferència de premsa que consideraven l'atemptat contra Gemayel com "un acte de terrorisme" així com "un acte d'intimidació contra la coalició del 14 de març", en referència al moviment popular que va forçar Síria a retirar-se del Líban a finals del 2005.

De la seva banda, l'ambaixador nord-americà a l'ONU, John Bolton, ha coincidit amb Bush que l'assassinat de Gemayel "demostra per què és necessari que el tribunal es posi en marxa al més aviat possible", en referència al tribunal internacional que jutjarà els presumptes responsables de l'assassinat el 2005 de l'exprimer ministre libanès, Rafiq Hariri, i que va ser el punt d'arrencada de l'anomenada "revolució dels cedres" a favor de la democràcia i la plena independència.

El cap de la diplomàcia europea, Javier Solana, ha qualificat l'assassinat de "covard". Segons Solana, "el Líban paga una vegada més un gran preu per la seva voluntat de viure en pau i en la independència. En el meu nom i en el de la Unió Europea faig un homenatge al coratge i la determinació de tots aquells que volen viure en un Líban independent, sobirà i unit".

La mort de Pierre Gemayel ha coincidit amb una visita a Londres de la ministra israeliana d'Afers Estrangers, Tzipi Livni, que s'ha limitat a dir que "és massa aviat" per treure'n conclusions, però ha suggerit la possibilitat d'una implicació siriana. "El rol negatiu de Síria al Líban no es res de nou ni un 'top secret' -ha dit Livni-. Fa dos anys encara no, la comunitat internacional va aconseguir fer sortir les tropes sirianes i Síria del Líban, però sembla clar que intenten ficar-s'hi de nou".

De la seva banda, Síria ha condemnat també l'assassinat. Una font oficial recollida per l'agència siriana de premsa Sana ha dit que "aquest crim odiós pretén desestabilitzar el Líban i pertorbar la pau civil en aquest país".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut