El ballarí i coreògraf cubà Carlos Acosta a Barcelona presentant l'espectacle 'Debut', el 14 d'agost del 2017 (vertical).
El ballarí i coreògraf cubà Carlos Acosta a Barcelona presentant l'espectacle 'Debut', el 14 d'agost del 2017 (vertical).

La companyia cubana Acosta Danza clausurarà Peralada amb un espectacle d'obres neoclàssiques i contemporànies

ACN Barcelona.-El ballarí i coreògraf cubà Carlos Acosta presentarà aquest dijous al Festival Castell de Peralada, en primícia a l'estat espanyol, la seva nova companyia Acosta Danza, fundada a La Habana, amb l'espectacle 'Debut' en una producció de Sadler's Wells i Valid Productions. Carlos Acosta ha explicat que és "un espectacle divers amb obres neoclàssiques, contemporànies i majoritàriament de coreògrafs cubans i d'espanyols". Formada pels millors ballarins del país caribeny, la jove companyia interpreta en els seus programes tant peces noves, com d'altres de ja existents de coreògrafs cubans que rarament s'han vist fora del país. Acosta també fa a la vegada una clara aposta per la nova creació amb encàrrecs a coreògrafs internacionals que s'inspiren en el seu país. El ballarí ha apuntat que 'Debut' és el punt de partida d'aquesta nova companyia "que marca la transició" en la seva carrera de ballarí cap a director.

Acosta Danza es va fundar amb la intenció de retre homenatge a la riquesa de la cultura cubana i desenvolupa obra contemporània amb elements de ballet clàssic. El ballarí i coreògraf ha apuntat que el repertori cubà està "molt estacat" i s'ha mostrat agraït perquè la nova companyia pot servir de plataforma de coreògraf i artistes cubans. "Es tracta de portar el món a Cuba perquè el públic cubà vegi aquestes grans creacions i, al mateix temps, portar una mica de Cuba al món". El ballarí ha apuntat que 'Debut' és el punt de partida d'aquesta nova companyia "que marca la transició" en la seva carrera de ballarí cap a director. "És el futur per mi, jo seguiré ballant, com faig en aquest programa, però el fonamental és compartir aquest projecte que surt de les meves idees i de la meva decisió de deixar a Cuba i al món un llegat al crear aquesta companya".A Peralada, la companyia interpretarà set peces d'estils ben diferents. Obrirà el programa 'El cruce sobre el Niágara' de la coreògrafa cubana Marianela Boán, creada el 1987 i que s'inspira en la diversitat i l'obertura de l'art a Cuba. Un programa on es podrà gaudir de 'Faun', una peça on el famós coreògraf Sidi Larbi Cherkaoui fa una relectura de 'L'après-midi d'un faune' sobre la coreografia original de Vaslav Nijinsky'. Entre d'altres peces, el coreògraf espanyol Goyo Montero pren la poesia i les veus de Vinícius de Moraes i Joaquín Sabina per a la seva creació 'Alrededor no hay nada'. La veterania també és present en aquest llarg programa amb 'End of Time', un duo del coreògraf britànic Ben Stevenson; i també un duo és 'Anadramous', del jove coreògraf i ballarí cubà Raúl Reinoso. Dos solos de Carlos AcostaCarlos Acosta interpretarà 'Memoria', un potent solo amb regust de dansa urbana i música electrònica del mexicà Murcof, i 'Two', un altre solo del prestigiós coreògraf Russell Maliphant creat l'any 2004 per a la deessa de la dansa que és Sylvie Guillem on explora la relació entre llum, moviment i música.Acosta ha dit que a la companyia els interessa cultivar-ho tot: des de la capoeira, el hip hop, al neoclàssic i la dansa contemporània. "La diversitat és constant en la línia de la companyia i tot i que aquesta no arriba als dos anys, espero que l'audiència de Catalunya pugui veure aquest embrió i vegi el començament d'una companyia que està buscant aquesta diversitat i ha aconseguit fer aquest repertori".Pel que fa a la situació política de Cuba i la seva millor relació amb Estats Units, ha manifestat que això ajuda en el terreny de la dansa perquè permet que puguin sorgir "hi ha més col·laboracions entre els artistes dels dos països. S'han relaxat les barreres que hi havia entre els dos països i els dividien i les col·laboracions s'aniran incrementant, ha augurat. Per altra banda, Acosta ha explicat que protagonitzarà la pròxima pel·lícula d'Iciar Bollaín -directora entre d'altres de 'También la lluvia'- basada en la autobiografia del coreògraf. El rodatge començaria a finals d'any.

Anar al contingut