Pla general dels actors Jordi Arqués i Marta Parramón dalt de l'escenari durant el passi de gràfics de 'Nador', a teatre l'Atlàn…
Pla general dels actors Jordi Arqués i Marta Parramón dalt de l'escenari durant el passi de gràfics de 'Nador', a teatre l'Atlàntida de Vic. Imatge del 5 d'octubre de 2016 (Horitzontal).

La companyia CorCia Teatre porta a escena 'Nador', inspirada en l'obra de l'escriptora vigatana Laila Karrouch

ACN Vic.-La companyia osonenca CorCia Teatre ha decidit portar a escena 'Nador', un espectacle teatral basat en l'obra literària de la vigatana Laila Karrouch. 'Nador' és la història d'una noia que viu entre dos mons allunyats, no només geogràficament, que en aquest cas són Catalunya i el Marroc. L'obra parla de la vida, de la família, de l'amor i del desamor, qüestions que són transversals en totes les cultures, però també de racisme i migracions, unes temàtiques molt actuals. El director de la companyia, Joan Roura, ha explicat que l'espectacle que presenten ha tingut en compte l'assessorament i els consells de l'autora vigatana d'origen amazic, "però hem intentat buscar el nostre propi llenguatge, explicar la història que ella ha explicat però a la nostra manera". En aquest sentit, per exemple, la companyia ha indagat en el vídeo com un llenguatge nou per ells, "que ha passat a formar part del discurs propi de l'obra". L'espectacle és una producció pròpia de Vic Capital de la Cultura Catalana i s'estrenarà el proper 8 d'octubre a dos quarts de nou del vespre al Teatre l'Atlàntida de Vic .

L'autora vigatana Laila Karrouch d'origen amazic ha escrit 'De Nador a Vic' (2009) i 'Petjades de Nador' (2013), dues obres literàries on Karrouch explica la seva experiència personal de manera propera, planera i íntima. El director de CorCia Teatre, Joan Roura, ha explicat que la lectura d'aquestes dues obres els ha servit d'inspiració per produir 'Nador'. Per CorCia, Laila Karrouch és un exemple del procés d'adaptació i integració a la cultura catalana que, sense renunciar als seus orígens, han fet moltes persones que s'han instal·lat a Catalunya provinents de diferents països. En l'obra teatral apareix una dona catalana d'origen amazic, la Laila, protagonitzada per l'actriu Marta Parramón, que fa un repàs de la seva vida davant d'un investigador d'arrels occidentals, interpretat per Jordi Arqués. Durant la funció, s'estableix un diàleg que contraposa les visions de dues persones tan properes en el present, però amb una iconografia del seu passat tan diferent.Durant la conversa, les imatges del passat al Marroc es van succeint en una pantalla de grans dimensions i fins i tot en alguns moments es confonen amb la realitat present. Roura ha explicat que amb aquesta obra, la companyia ha experimentat altres llenguatges amb els que no estaven habituats, com el vídeo, que en l'espectacle pren un paper rellevant i protagonista i que en alguns moments interactua amb els actors. Per la seva banda, Laila Karrouch s'ha mostrat molt satisfeta de la feina que han dut a terme des de Corcia Teatre per portar damunt l'escenari una obra inspirada en el seu treball. "No només van llegir les meves obres, sinó que van viatjar al Marroc perquè volien veure, sentir i palpar tot allò", ha explicat l'escriptora. "Donar-li vida per ells mateixos i veure com és en realitat per aproximar-se a màxim", ha afegit. Roura ha explicat que Karrouch els ha assessorat en la preparació de l'obra, tot i que han tingut molta llibertat i s'han donat la llicència "d'experimentar molt". L'autora ha assenyalat que "només hi he afegit petits matisos". Bàsicament en aspectes culturals, com per exemple a l'hora de saludar, un musulmà mai ho fa amb l'esquerra, sinó que sempre ho fa amb la dreta".

Anar al contingut