La Baule

La commemoració dels 70 anys de la mort de Companys s'inicia amb un acte a La Baule, on va ser detingut

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presidit aquest migdia un acte d'homenatge a l'expresident Lluís Companys a la localitat francesa de La Baule, a la costa atlàntica de França, on va ser detingut fa 70 anys per la policia militar alemanya i entregat a la dictadura franquista. Carod ha instat el govern espanyol a seguir l'exemple de França, que ha facilitat la celebració de l'acte. L'homenatge ha estat organitzat per la delegació del govern català a França, la Comissió per la Dignitat i l'Ajuntament del municipi. Durant l'acte s'ha descobert una placa commemorativa al carrer on va viure Companys durant el seu exili, que recorda aquell 13 d'agost de l'any 40.

Actualitzat
Acompanyat de l'alcalde de la localitat francesa, Yves Métaireau, el vicepresident ha animat el govern espanyol a mostrar la mateixa solidaritat democràtica que ha mostrat aquest municipi. Carod-Rovira ha destacat durant l'acte el coratge i la valentia de Companys, a qui ha definit com "el president de les hores adverses".

La detenció de Companys a La Baule va ser el pròleg d'un guió escrit pel franquisme que va acabar dos mesos després al castell de Montjuïc, on va ser afusellat. Tot i que era arriscat, el president va decidir no marxar de la Bretanya francesa després de la caiguda de París a mans dels nazis, pel desig de localitzar el seu fill, desaparegut quan l'avanç dels alemanys va obligar a evacuar el sanatori on estava ingressat.

Els propers mesos hi ha previstos diversos homenatges que s'emmarquen en els 70 anys de la mort de Companys. Un, a la seu de la Comunitat de Madrid, on el president va passar el seu arrest, i un altre a Barcelona.

Anar al contingut