Edimburg

La comissió que estudia la devolució de poders proposa que Escòcia gestioni tot l'impost sobre la renda

La comissió que estudia la devolució de poders, formada pels cinc partits escocesos i avalada per Londres, proposa "la transferència més important de poder" a Edimburg des de la "devolution" de finals dels 90

RedaccióActualitzat

El Parlament escocès podria controlar d'aquí a poc temps tot l'impost sobre la renda, el 10% de l'IVA i la potestat per gestionar diverses prestacions socials. En total, uns 17.000 milions d'euros passarien a mans de la cambra d'Edimburg. Aquesta és una de les principals recomanacions que fa la comissió Smith, que estudia la devolució de poders i que està formada pels cinc partits escocesos i avalada per Londres, constituïda just després de la victòria del no al referèndum sobre la independència.

En un acte solemne al Museu Nacional d'Escòcia, Lord Robert Smith of Kelvin, el president de la comissió, ha definit la proposta com "la transferència més important de poder al Parlament escocès des del seu establiment", l'any 1999. Per Londres, aquesta cessió suposaria una reforma històrica del sistema fiscal britànic i un primer pas en la progressiva cessió de competències al govern escocès. Entre aquestes competències hi hauria, també, el poder perquè el Parlament decideixi si rebaixa l'edat del dret a vot dels 18 als 16 anys, la taxa aeroportuària i tenir més competència sobre subsidis.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha expressat la seva satisfacció per la redacció del document: "sempre vaig dir que un no en el referèndum no implicava no canviar res. Vam fer una promesa de transferir més poder a Escòcia i avui hem demostrat que mantenim la promesa", ha dit. A més, el "premier" britànic ha obert la porta a dotar de més autonomia Anglaterra que, a diferència d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, no té el seu propi cos legislatiu.

Els nacionalistes escocesos, en canvi, creuen que la proposta de la comissió s'ha quedat curta i lamenten que no s'hagin traspassat competències com el salari mínim. Per l'SNP, aquesta "devolution" no reflecteix el desig d'una part dels escocesos d'aconseguir una autonomia pràcticament completa, amb excepció d'Exteriors i Defensa.

L'esborrany de la llei, sorgit a partir de les converses entre l'SNP, el Partit Laborista, el Conservador, el Liberal Demòcrata i els Verds, servirà de base per redactar l'esborrany de legislació sobre l'autonomia escocesa, que es publicarà el 25 de gener. Posteriorment, passarà al Parlament britànic, que es preveu que l'aprovi, sense gaires canvis, l'estiu vinent.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut