Moscou

La comissió parlamentària que investiga la matança de Beslan exculpa les forces de seguretat

La comissió parlamentària que investiga la matança a l'escola de Beslan, en què van morir 330 persones, la meitat nens, ha exculpat de tota responsabilitat les forces de seguretat russes. "La comissió, després de consultar multitud d'experts i testimonis, ha conclòs oficialment: la causa de les explosions és obra dels terroristes que van segrestar l'escola el setembre del 2004", ha assegurat Aleksandr Torxin, cap de la comissió i vicepresident del Consell de la Federació Russa (Senat). Alguns familiars de les víctimes acusen les autoritats de "crim d'estat".

Actualitzat

Les Mares de Beslan culpen de la matança les autoritats russes per apostar des de bon començament per la via violenta per solucionar el segrest. Alguns dels familiars acusen l'administració de "crim d'estat". Segons afirmen, el detonant de la improvisada operació de rescat va ser un llançaflames emprat per les forces de seguretat.

No opina així Torxin, qui ha assegurat que no hi ha proves que s'usés aquesta arma o que es disparessin projectils des de tancs contra l'edifici de l'escola, on hi havia 1.128 ostatges, en la seva majoria nens i dones. El cap de la comissió ha subratllat que "un dels segrestadors, actuant segons un pla traçat amb anterioritat, va activar l'explosiu casolà col·locat al gimnàs", i ha recordat que aquesta deflagració és esgrimida per aquells que volen implicar el govern central.

El vicepresident del Senat ha asseverat alhora que 32 terroristes integraven l'equip, 31 dels quals van ser eliminats, i que l'únic supervivent, Nurpasha Kulàiev, va ser condemnat el maig passat a cadena perpètua. La comissió ha responsabilitzat de la massacre el comandant de la guerrilla txetxena Xamil Bassàiev, que va reivindicar el segrest, i l'expresident de Txetxènia Aslan Masjàdov.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut