Brussel·les

La Comissió Europea proposa un important canvi del sistema d'ajudes al sector de les fruites i hortalisses

Els pagesos catalans estan pendents de Brussel·les, on la Comissió Europea ha proposat una reforma del sector de les fruites i hortalisses. El punt més important del projecte que s'ha aprovat comporta un canvi en el sistema d'ajudes. La nova proposta inclouria un pagament en funció de la superfície conreada, independentment de la producció declarada. Actualment, 500 dels 1.500 milions que la UE destina a la producció de fruites i hortalisses corresponen a Espanya.

Actualitzat

La reforma impulsada per la Comissió Europea no varia el pressupost per a l'Organització Comuna del Mercat de fruites i hortalisses, que és d'uns 1.500 milions d'euros i de prop de 500 per a Espanya el 2005, però inclou ajustos en les mesures i inversions. La intenció de Brussel·les és millorar l'eficàcia del sistema d'ajuts i que siguin compatibles amb els acords de l'Organització Mundial del Comerç.

Amb aquest objectiu, l'executiu comunitari proposa aplicar en fruites i hortalisses -que actualment reben ajudes per ser destinades a les indústries conserveres o altres tipus de transformació i segons el volum produït- les mateixes ajudes que ja reben els productors d'oli d'oliva, cotó o cereals, en funció de la superfície conreada, que s'anomena "pagament únic". Correspondrà a cada país establir els criteris de referència per concedir les ajudes en funció d'explotació. Brussel·les, per la seva banda, estableix màxims per a cada país membre.

Els pagesos catalans consideren que el canvi els perjudicarà, perquè a Catalunya les explotacions són principalment de caràcter intensiu i no extensiu. La mesura tampoc agrada als pagesos de la resta de l'Estat. Des del sindicat COAG denuncien la falta d'una aposta "clara i contundent" de defensa dels productors "tradicionals". Els agricultors se senten discriminats i asseguren que la proposta de la Comissió afavorirà els productors procedents d'altres sectors "que ja tenen una ajuda per altres cultius".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut