Brussel·les

La Comissió Europea millora lleugerament les perspectives per a l'economia espanyola i critica els "falsos rumors" d'una ajuda internacional

Brussel·les millora els pronòstics per a l'economia espanyola però la manté en recessió aquest 2010. Segons les previsions econòmiques fetes públiques per la Comissió Europea, el PIB d'Espanya es contraurà un 0,4%, dues dècimes menys del que la Comissió preveia al febrer i una dècima més del que pronostica el govern espanyol. Pel que fa a la zona euro, Brussel·les preveu un creixement del PIB del 0,9% aquest any i de l'1,5% pel 2011.

Actualitzat
La Comissió Europea pronostica uns millors números per a l'economia espanyola, que malgrat això serà l'única gran potència europea que es mantindrà en recessió aquest 2010. Segons les previsions de Brussel·les, el PIB espanyol es contraurà un 0,4% aquest 2010, dues dècimes menys del que pronosticava al febrer. Pel que fa al 2011, la Comissió Europea preveu que  l'economia espanyola creixi un 0,8%, una xifra diferent de la pronosticada pel govern espanyol, de l'1,8%.

Per trimestres, segons les previsions de Brussel·les, l'economia espanyola creixerà el segon semestre de forma lleugera, un 0,1%, mentre que el tercer trimestre tornarà a caure i l'últim trimestre tornarà a haver-hi una lleugera recuperació, del 0,2%.

A més, segons Brussel·les, la taxa d'atur continuarà pujant i es mantindrà més elevada que la mitjana europea. Serà del 19,7% aquest any i de19,8% el 2011, tot i que segons la darrera enquesta de població activa el nombre de persones sense feina arriba ja al 20% de la població.

Pel que fa al dèficit, les previsions són d'una millora molt lenta. Segons la Comissió Europea, el dèficit públic es reduirà fins al 9,8% aquest any i fins al 8,8% el 2011, una xifra encara lluny del 3% que exigeix Brussel·les pel 2013.

Condemna als "falsos rumors"

El comissari europeu d'afers econòmics i monetaris, Olli Rehn, ha criticat els "falsos rumors" que es van estendre aquest dimarts sobre una suposada ajuda financera internacional a Espanya i que van fer desplomar-se les borses. Rehn ha afegit que no hi ha "cap necessitat" de proposar per a Espanya una ajuda similar que la que els països de la zona euro han acordat per a Grècia. El comissari ha criticat que es fessin ressò dels rumors "alguns mitjans de comunicació respectables a Europa".

Previsions per la zona euro

Brussel·les també ha millorat les previsions per a l'eurozona, que creixerà un 0,9% aquest 2010, dues dècimes per sobre de les previsions del febrer que situaven aquest creixement del PIB en un 0,7%.

Pel que fa a Grècia, la Comissió Europea pronostica que el PIB es contraurà aquest any un 3% i després creixerà lleugerament, un 0,5%, el 2011.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut