Brussel·les

La Comissió Europea ajorna fins dijous la decisió de multar Espanya per incomplir el dèficit

L'executiu comunitari es reunirà aquest dimarts per debatre la qüestió, però no prendrà la decisió fins dijous, que s'espera que comuniqui per procediment escrit

Actualitzat

La Comissió Europea ha decidit posposar fins al dijous la seva decisió sobre multar Espanya i Portugal per incomplir els seus objectius de reducció de dèficit públic el 2015. L'executiu comunitari es reunirà dimarts per debatre aquesta qüestió però no prendrà la decisió fins dijous, que s'espera que comuniqui per procediment escrit.

Encara queden per resoldre diverses incògnites durant el procés, com per exemple si els estats donaran suport a multar Espanya. Alemanya, per exemple, s'hi mostra a favor, mentre que Itàlia s'hi ha pronunciat en contra. Un cop la Comissió adopti la seva recomanació, caldrà que hi donin suport una majoria qualificada dels ministres d'Economia i Finances de la Unió, que es reuneixen el dia 12. El retard en la decisió de la CE obre la porta que l'Ecofin no tingui temps a tenir la qüestió preparada per a la seva reunió de la setmana vinent, de manera que caldria endarrerir-ne l'aprovació fins després de l'estiu.

El dèficit públic espanyol es va situar en el 5,1% el 2015, gairebé un punt per sobre de l'objectiu del 4,2% que exigia Brussel·les. Les normes de disciplina fiscal europees estableixen que els països que superen els límits de dèficit s'arrisquen a ser sancionats amb una multa equivalent al 0,2% del PIB, és a dir, uns 2.000 milions d'euros en el cas espanyol.

El mes de maig, la Comissió Europea ja va ajornar fins al juliol, passades les eleccions generals, la decisió sobre una possible multa a Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut